Guvernul a aprobat desfiintarea Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti

Guvernul Romaniei a adoptat, in sedinta din 10 mai, o Ordonanta de Urgenta privind desfiintarea Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti, din subordinea Ministerului Transporturilor, atributiile acesteia fiind transferate Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov. Anuntul a fost facut de catre  purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

„Luam o decizie importanta pentru transportul de calatori din regiunea Bucuresti-Ilfov dupa modelul tarilor europene, dupa schimbul de bune practici in sistemul de transport public de calatori. Acestea sunt organizate si functioneaza sub autoritatea administratiilor locale. Vrem acest lucru si in Romania, astfel transferam atributiile Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti din subordinea Ministerului Transporturilor catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov. Speram sa fie o veste buna pentru bucuresteni”, a declarat  Prim-Ministrul Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

“De ce s-a luat aceasta decizie? Pentru a se asigura cadrul necesar punerii in practica a unor proiecte importante ale Municipiului Bucuresti si ale judetului Ilfov, in privinţa asigurarii serviciilor de transport public eficient, integrat si durabil, cu beneficii pentru toata regiunea”, a declarat Nelu Barbu, dupa sedinta de la Palatul Victoria.

Noul act normativ asigura cadrul legal de aplicare a regulamentelor europene in materie. “Este vorba si despre o armonizare a legislatiei, avand în vedere prevederile Legii numarul 92/2007 privind serviciile de transport public local. Atat regulamentele europene, cat si legislatia romaneasca prevad (…) ca, la nivel local, se asigura, se organizeaza, se reglementeaza, se coordoneaza prestarea serviciului de transport public de persoane prin servicii regulate”, a mai spus Barbu.

Pentru fundamentarea luarii acestei decizii s-a avut in vedere si infiintarea, in 2017, a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov, care va asigura, in calitate de autoritate contractanta, atribuirea rutelor de transport public de calatori prevazute in Programul de transport pentru localitatile din Ilfov, inclus în Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti-Ilfov 2016-2030.

“Din momentul desfiintarii Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti, atributiile pe care le avea vor fi transferate la (…) Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov şi se vor exercita aceste atribuţii, cu respectarea principiului autonomiei locale, de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Consiliul Judetean Ilfov. Pot fi exercitate direct aceste atributii sau in conformitate cu legislatia in vigoare (…), prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov”, a adaugat Barbu.

Reamintim ca Ministerul Transporturilor a propus inca de la inceptutul lui 2018 desfiintarea prin OUG a Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti, iar atributiile acesteia referitoare la infiintarea, autorizarea, organizarea, exploatarea, gestionarea si controlul functionarii serviciilor de transport public rutier local de calatori in regiunea Bucuresti – Ilfov sa fie exercitate de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti – Ilfov (ADITP Bucuresti-Ilfov).

Reamintim, de asemenea, ca la inceputul lunii mai ADITP Bucuresti-Ilfov a precizat ca planul comun de transport pentru Bucuresti si Ilfov va fi finalizat anul acesta.

 

Foto: www.ihg.com