Grupul NEPI Rockcastle, cel mai mare fond de investitii de la noi din tara, interesat de modernizarea garilor din Romania

14 noiembrie 2018

Exclusiv Club Feroviar:” Grupul NEPI Rockcastle este dispus sa investeasca 1,5 miliarde de euro in modernizarea garilor din Romania.”

Gara de Nord din Bucuresti alaturi de alte 15 gari de pe teritoriul Romaniei ar putea fi modernizate prin Parteneriat Public Privat (PPP) de catre Grupul NEPI Rockcastle.

“Grupul NEPI Rockcastle este dispus sa investeasca 1,5 miliarde de euro in modernizarea garilor din Romania. In acest sens, Grupul va inainta o propunere, spre analiza, Guvernului Romaniei”, a declarat, pentru Club Feroviar, un oficial din cadrul Ministerului Transporturilor.

Potrivit celor mai noi informatii, furnizate de catre CFR SA in cadrul Summit-ului Zilele Feroviare desfasurat in luna octombrie la Bucuresti, administratorul national de infrastructura feroviara intentioneza sa modernizeze pe viitor un numar de 47 de gari, printre care si Gara de Nord Bucuresti.

Grupul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Romania, a obtinut din activitatea de pe piata romaneasca un profit inainte de taxare de 285 milioane euro in 2017, in crestere cu aproape 30% comparativ cu anul anterior, pe fondul majorarii veniturilor din chirii la circa 133 milioane euro si al extinderii portofoliului de proprietati.

In Romania, grupul deține 24 centre comerciale, cu o suprafața de 726.000 metri patrați (aproape un sfert din stocul total din tara) evaluate le 1,6 miliarde de euro. Acestea au generat venituri din chirii de 116 milioane de euro, in timp ce vanzarile retailerilor au crescut cu 9,7% anul trecut, iar numarul vizitatorilor cu 5,3%.

Veniturile din chirii inregistrate in Romania reprezinta aproape 60% din totalul incasat in cele 9 tari in care grupul este prezent, in conditiile in care valoare proprietatilor de pe piata locala, de 1,99 miliarde de euro, cumuleaza 40% din intreg portofoliul de 4,9 miliarde de euro. NEPI Rockcastle a rezultat din fuziunea anul trecut dintre New Europe Property Investments din Africa de Sud si Rockcastle Global Real Estate din Mauritius, tranzactie ce a creat cel mai mare jucator pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est (ECE).