Magnatul Gruia Stoica, prin intermediul companiilor pe care le deține, este dator vândut la Rolling Stock Company, societatea mixtă înființată de Grup Feroviar Român împreună cu CFR Marfă. Facturile emise de RSCO către companiile din Grupul Grampet și neachitate ajung la aproape 16 milioane de euro. Cum CFR Marfă va intra în proces de lichidare, sunt slabe speranțe că acești bani vor mai fi recuperați.
Club Feroviar a aflat din surse din interiorul Grampet Group la cât se ridică valoarea restanțelor la plată ale societăților din cadrul grupului către compania Rolling Stock.
Concret, Grup Feroviar Român are facturi neachitate care însumează 29 de milioane de lei. Acestora li se adaugă datorii de opt milioane de euro de la Train Hungary și alte două milioane de euro din partea Bulgarian Railway Company (BRC). Cei trei operatori de transport feroviar de marfă au închiriat vagoane de la RSCO, pentru transporturi interne și internaționale, însă au ”uitat” să mai și achite la timp facturile emise de compania mixtă.
Oamenii lui Gruia Stoica din conducerea RSCO nu-i cer patronului să-și achite datoriile
Dar cum îți poți permite să închiriezi niște bunuri și să nu plătești pentru ele? Într-o situație comercială normală, firma creditoare ar înceta colaborarea cu cea debitoare până la stingerea datoriilor restante. Nu poți să accepți la nesfârșit plata ”pe caiet”.
Numai că în cazul Rolling Stock nu avem de-a face cu o situație normală. Compania a fost înființată în anul 2007 ca o asociere între operatorul feroviar de stat SNTFM CFR Marfă și operatorul privat Grup Feroviar Român, cu participații egale. Între timp însă, potrivit informațiilor de la Registrul Comerțului, GFR a ajuns să dețină 51,0052% din capitalul social, deci este acționar majoritar.
Pe cale de consecință, managementul companiei este asigurat de oamenii lui Gruia Stoica. Iar aceștia n-or fi nebuni să-i ceară patronului să-și achite datoriile către societatea mixtă. În atari condiții, gaura se contabilizează la stat, nu la privat.
Lichidarea CFR Marfă este iminentă
Numai că statul, în cazul de față operatorul feroviar național, traversează chiar în aceste zile o perioadă plină de transformări.
Mai exact, lichidarea CFR Marfă este iminentă, în condițiile în care Carpatica Feroviar a fost operaționalizată și va prelua activele viabile ale celei dintâi, care va rămâne doar cu datoriile la ANAF provenite din ajutorul de stat acordat la privatizarea eșuată din 2013. Al cărei protagonist a fost același Gruia Stoica.
Club Feroviar a relatat zilele trecute că directorul general al CFR Marfă, Daniel Apostolache, a părăsit compania prin acordul părților, deoarece a fost numit pe aceeași poziție la Carpatica Feroviar. Deci transferul activităților și al activelor a intrat pe ultima sută de metri.
Carpatica Feroviar SA a fost înființată cu un capital social minim inițial, de 125.000 de lei, bani necesari pentru începerea procedurilor legale de obținere a tuturor autorizațiilor necesare pentru funcționare ca operator de transport feroviar. În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, a solicitat de la Guvern suma de 1.521.810 mii lei, echivalentul a 305 milioane de euro, pentru plata activelor pe care le va prelua de la CFR Marfă.
Divorțul CFR Marfă de GFR, respins de instanță
Fosta conducere a CFR Marfă a încercat să iasă din asocierea cu GFR din Rolling Stock, dizolvând compania, după ce a observat că societatea de stat este trasă în piept de GFR.
Numai că decizia CFR Marfă a fost respinsă în urmă cu un an de Tribunalul București, în urma unei acțiuni intentate în instanță de GFR, așa cum am scris la vremea respectivă. Practic, judecătorii au refuzat să pronunțe divorțul dintre cei doi parteneri care nu se mai înțelegeau, iar unul spunea despre celălalt că este abuziv. Mai mult, instanța a obligat CFR Marfă și la plata a 129.375,89 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.
Vagoanele Rolling Stock Company, folosite pentru a concura CFR Marfă
În mod normal, chiar și după lichidarea CFR Marfă, Rolling Stock Company ar trebui să rămână un operator puternic pe piața românească a transporturilor feroviare de marfă.
Are contracte, are vagoane, are locomotive, are practic tot ce-i trebuie. Numai că, din păcate, mai are și mulți bani de recuperat, iar mare parte dintre aceștia chiar de la acționarul majoritar.
Acesta din urmă a făcut legea în compania înființată cu CFR Marfă, îndepărtându-se mult de la scopul inițial al asocierii, și anume închirierea de vagoane pentru traficul internațional de mărfuri, cu finanțare de la Raiffeissen Bank. Lucru consfințit și de un Raport al Curții de Conturi din 2021, în care se specifică faptul că cele mai multe vagoane ale RSCO sunt folosite pentru transportul produselor petroliere ale OMV Petrom, concurând chiar CFR Marfă.