Gruia Stoica, patronul Grampet, a fost chemat în judecată de către Leonard-Dan Aurel, unul dintre foștii săi colaboratori, pentru plata aferentă acțiunilor la purtător cumpărate de la el de către Stoica. Procesul a fost deschis la Tribunalul București zilele trecute. Gruia Stoica dat în judecată.
La data de 21 august 2024, la Tribunalul București, Leonard-Dan Aurel, în calitate de reclamant, a formulat o cerere de chemare în judecată a pârâtului Gruia Stoica, potrivit justnews.ro.
Reclamantul solicită instanței obligarea pârâtului la plata sumei datorate de Stoica, cu titlu de preț rămas de achitat din Contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni la purtător emise de Grampet SA, precum și obligarea pârâtului la plata dobânzii legale penalizatoare.
După cum a informat în aprilie aici Club Feroviar, patronul GRAMPET, Gruia Stoica, a ajuns să datoreze peste un milion de euro colaboratorilor săi în contul unor acțiuni ale acestora, cumpărate de la ei, dar neplătite.
Gruia Stoica dat în judecată
Patronul GRAMPET Group, Gruia Stoica, are de achitat peste un milion de euro unui număr de cinci colaboratori cărora le-a dat, fiecăruia în parte, în urmă cu mai mulți ani, pachete din acțiunile GRAMPET.
Gruia Stoica a dat sub această formă 5% din GRAMPET unui număr de cinci angajați cu funcții de răspundere, dar și altor persoane. Acțiunile date de Gruia Stoica erau de tipul „la purtător”.
În cazul acțiunilor la purtător, numele deținătorului nu era cunoscut, fapt pentru care acestea puteau fi transferate de la un proprietar la altul foarte ușor. Acest tip de acțiuni face să fie destul de facilă folosirea lor în scopuri ilicite, inclusiv pentru spălarea banilor, finanțarea traficului de droguri sau a terorismului.
Tocmai de aceea, în 2019, Parlamentul a dat legea 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
Odată cu anularea, toate firmele din România au fost obligate să convertească acţiunile la purtător emise anterior intrării în vigoare a legii în acțiuni nominative. În acest sens, actul constitutiv al societății trebuia actualizat și depus la Oficiul Registrului Comerţului.
Cumpără, ia și apoi fugi
În 2021, Gruia Stoica, în calitate de cumpărător, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare asupra unui număr de 228 de acțiuni la purtător, emise de Grampet SA, cu Leonard-Dan Aurel, în calitate de vânzător. Potrivit punctului 2 din contract, prețul convenit de părți a fost plătibil în 7 tranșe, din care cumpărătorul Gruia Stoica a achitat două tranșe.
Apoi, deși Gruia Stoica a intrat în posesia acțiunilor încă de la momentul semnării contractului, sens în care acesta a început să exercite toate drepturile și prerogativele conferite de pachetul de acțiuni ce au făcut obiectul înțelegerii, înregistrându-se inclusiv în Registrul Acționarilor, acesta a refuzat să-și îndeplinească obligațiile de plată față de vânzător la termenele scadente, agreate de comun acord.
În aceste condiții, la data de 21 august 2024, la Tribunalul București, Leonard-Dan Aurel, în calitate de reclamant, a formulat o cerere de chemare în judecată a pârâtului Gruia Stoica. Reclamantul solicită instanței obligarea pârâtului la plata sumei cu titlu de preț rămas de achitat din Contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni la purtător emise de Grampet SA, precum și obligarea pârâtului la plata dobânzii legale penalizatoare.
În ceea ce îl privește pe Leonard-Dan Aurel, acesta a avut funcții de răspundere în multe companii ale grupului, printre care și cea de director general al Rolling Stock Company (RSCO), firmă în care Grampet s-a asociat cu CFR Marfă.
Probleme și mai grave cu justiția
Nu este însă singura problemă pe care Gruia Stoica o are cu instanțele de judecată, el fiind în trecut foarte aproape să își piardă libertatea în pofida aurei sale de mare om de afaceri, pe care îi place să o răspândească în jurul lui.
În toamna anului trecut, Club Feroviar a informat că Gruia Stoica a scăpat de pușcărie ca urmare a intervenirii prescripției penale, cazul urmând să păstreze însă latura civilă, adică o plângere înaintată de ANAF. Judecătorii Curții de Apel Iași au dispus în septembrie încetarea procesului penal, dar au decis că cei trei au de plată mai multe milioane de lei. Astfel, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru infracțiunile de „participație improprie la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată”, „constituire a unui grup infracțional organizat” și a „infracțiunii de spălarea banilor”. În acest dosar, legat de privatizarea societății Transbordare Vagoane Marfă, Gruia Stoica a fost condamnat inițial la patru ani de pușcărie.
„Marele” om de afaceri și licitațiile aranjate
Afaceristul Gruia Stoica a devenit cunoscut opiniei publice din Gorj în urmă cu un deceniu când a fost trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență în legătură cu o licitație organizată de Complexul Energetic Oltenia, potrivit gorjeanul.ro. Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis unui avocat că-i va da suma de 3 milioane de euro pentru ca acesta să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale.
Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Doi ani mai târziu, în februarie 2016, omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare în acest dosar printr-o decizie definitivă luată de Înalta Curte de Casație și Justiție. În primă instanță, Gruia Stoica fusese condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în acest dosar.