miercuri, iunie 4, 2025

Gruia Stoica cumpără Electromontaj Carpați care a realizat 10.000 km de linii electrice aeriene

Gruia Stoica cumpără Electromontaj Carpați. Compania Grampet Logistics SRL, parte a grupului Grampet deținut de Gruia Stoica, a cumpărat pe Bursa de Valori un pachet majoritar de acțiuni al companiei sibiene Electromontaj Carpați, deținut până acum de o companie în insolvență.

Tranzacția a fost anunțată recent la site-ul Bursei de Valori București, acolo unde e listată Electromontaj Carpați. Grampet Logistics SRL a cumpărat un pachet de 70,06% din acțiunile companiei de lucrări energetice. Valoarea estimată a tranzacției este în jurul a 14 milioane de lei, luând în considerare că e vorba de un pachet de 230.216 acțiuni, iar valoarea unei acțiuni este de 60 de lei. Cumpărarea acțiunilor a avut loc pe piața vânzărilor speciale la ordin și a dus la o apreciere a valorii acțiunilor cu 38,39% la jumătatea lunii noiembrie, când a avut loc tranzacția. Restul acțiunilor este deținut de persoane fizice cu 18% și de persoane juridice cu 11%.

proiectul Rail-2-Sea Trenul Solidarităţii Româneşti Gruia Stoica despre coronavirus

Vânzarea acțiunilor a fost impusă companiei Romelectro București (principalul acționar anterior cumpărării de către Grampet) la începutul acestui an.

La cererea executorului judecătoresc Coşoreanu Iulian Ilie, Romelectro a scos la vânzare 230.216 acţiuni deţinute la Electromontaj Carpați. Pachetul de actiuni a reprezentat 70,0607%, din capitalul social al companiei cumpărate acum de Gruia Stoica. Vânzarea pachetului de acţiuni se va efectua prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, prin metoda vânzare specială la ordin, stabilea executorul.

„Societatea Electromontaj Carpaţi S.A. are o experienţă de 70 de ani în domeniul energiei electrice. Domeniul de activitate cuprinde execuţia lucrărilor de construcţie-montaj a  liniilor electrice aeriene şi subterane, staţiilor de transformare şi conexiune. Societatea este unul dintre constructorii importanţi ai Sistemului Energetic Naţional al României, având realizate lucrări de construcţii şi reparaţii capitale a peste 10.000 km de linii electrice aeriene, 2.600 posturi de transformare şi puncte de alimentare, peste 2.500 km de fibră optică pe LEA 110-400 kV şi retehnologizarea celor mai importante staţii de transformare şi conexiuni din România”, suna anunțul de vânzare a acțiunilor deținute de Romelectro la Electromontaj.

 

Vânzarea a fost solicitată de executor deoarece compania Romelectro București a intrat în insolvență, potrivit deciziei pronunțate de judecătorul sindic în dosarul nr. 909/2022.

Romelectro și-a cerut insolvența în 2022. Conform termene.ro, în 2020, Romelectro a înregistrat o cifră de afaceri de 201 milioane de lei și o pierdere de 8,13 milioane de lei.

„Criza energetică prin care trecem în prezent, prețurile uriașe la materialele de construcții, lipsa unei legislații stimulative, la care s-a adăugat imposibilitatea finalizării urgente a unor proiecte, precum și imposibilitatea demarării de noi proiecte, din cauza deficiențelor din caietele de sarcini, au determinat conducerea Romelectro să ceară protecția prin legea 85/2014”, au declarat, pentru Focus Energetic, reprezentanți ai companiei.

Romelectro are o experienţă de peste 50 de ani pe piaţa locală şi internaţională, fiind unul dintre cei mai importanţi  contractori din România, acoperind prin intermediul proiectelor sale întregul lanţ al energiei: de la producerea la transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică. Site-ul companiei arată că 90% din capacitățile totale instalate în România au fost proiectate de către Romelectro. „Despre capabilităţile Grupului Romelectro, referinţele vorbesc de la sine: proiectare şi inginerie complexă pentru mai mult de 15.000 MW în centralele electrice convenţionale şi nucleare, reprezentând 90% din capacitatea totală instalată în România; programe complexe de reabilitare pentru mai mult de 3.000 de MW; inginerie şi design pentru mai mult de 150 de staţii de înaltă tensiune şi aproximativ 22.000 km de LEA proiectate sau executate”, se arată pe site-ul companiei.

În anul 2005, Romelectro a devenit acționarul majoritar al ISPE și Electromontaj Carpați Sibiu, punând bazele Grupului Romelectro. Institutul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE este liderul național în ceea ce privește serviciile de consultanță și inginerie în proiecte de generare de energie electrică și termică, transport și distribuție de energie.

Romelectro a fost implicată în construcția centralei Romgaz de la Iernut, care încă nu a fost finalizată, deși termenul era 2019. De asemenea, a finalizat în proporție de peste 90% hidrocentralele pe râul Jiu, dar nu a încasat întreaga contravaloare a activităților efectuate, întrucât instanțele din România au oprit lucrările. A patra tentativă de contractare a retehnologizării hidrocentralei Vidraru a fost anulată, Romelectro și Litostroj Power (Slovenia) fiind consorțiul ce câștigase licitația.

În 2022, Grampet Logistic, companie cu doat trei angajați, a avut o cifră de afaceri de 94,9 milioane de lei și un profit brut de 31,2 milioane de lei.

În ceea ce privește compania preluată, aceasta a avut un profit brut de 2,19 milioane de lei la un număr de 195 de angajați și afaceri de 51,14 milioane de lei.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. După aburul din vagoane, INDA Craiova scoate și noxele din reviziile de vagoane ale CFR Călători

Povestea INDA Craiova a început acum 33 de ani, când firma a fost înființată de un grup de ingineri pasionați de sistemul feroviar. S-a...

Ultimele Articole