Patronul Grampet Group Gruia Stoica a fost chemat luni la DNA în dosarul generalului SRI Florian Coldea, la doar două zile după ce cu mare fast își va inaugura terminalul de cereale de la Dornești.
Informația a fost difuzată în exclusivitate marți seară la emisiunea Culisele statului paralel a jurnalistei Anca Alexandrescu. „Din ce aud, și domnul Gruia Stoica ar fi fost chemat la DNA, să vedem dacă are curaj să vorbească”, a spus aceasta. Potrivit informațiilor neoficiale, dosarul în care a fost chemat ar fi cel al lui Florian Coldea.
Gruia Stoica a fost chemat la DNA
Vizita lui Stoica va avea loc la doar două zile după ce vineri, cu surle și trâmbițe, alături de politicieni dornici de a-și vedea chipul în ziare și la televiziune înainte de alegeri, el va inaugura cu fast terminalul de cereale ucrainene de la Dornești.
Gruia Stoica are o legătură veche cu justiția din România, fiind liber în prezent doar „din cauza” sau „datorită”, depinde din al cui punct de vedere vorbim, prevederilor „generoase” privind prescripția și posibilitatea condamnării cu suspendare din România, prevederi care au ajutat mulți infractori să scape de pușcărie.
Tribunalul Iași a condamnat în aprilie 2020 pe oamenii de afaceri Gruia Stoica, Vasile Didilă și Vasile Răducan la pedepse cu închisoarea de până la patru ani fiecare. Ei au fost condamnați pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, după cum au susținut procurorii DIICOT care au trimis dosarul spre judecată în 2015. Dosarul în cauză a fost despre privatizarea societății TVM, deținută de CFR Marfă. În final, el a scăpat de pușcărie ca urmare a intervenirii prescripției. Instanța a condamnat însă pe cei trei judecați la plata unei sume totale de peste opt milioane de lei, care însă nu a fost plătită de Gruia Stoica.
Într-un alt dosar, legat de data aceasta de o licitație de transport a cărbunelui, el a scăpat iarăși de închisoare din cauza transformării unei pedepse mai dure cu executare în alta cu suspendare.
Gruia Stoica a fost arestat preventiv în 2014, fiind acuzat de procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi compania acestuia, GFR.
Gruia Stoica a fost condamnat definitiv în 2016 de Înalta Curte de Casatie si Justitie la 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendare în dosarul în cauză.
Inițial, Gruia Stoica a fost condamnat de Curtea de Apel Ploieşti la patru ani de închisoare cu executare.