spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

Fondatorul Grampet Group Gruia Stoica a câștigat la CEDO procesul intentat statului român

Fondatorul Grampet Group Gruia Stoica a câșigat la CEDO procesul intentat statului român învins statul român pentru condițiile inumane de arest preventiv.

Gruia Stoica a câștigat la CEDO Emerging Europe 2019
Gruia Stoica, președintele GRAMPET Group

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că România a nesocotit interzicerea torturii prin Convenție: „Reclamantul avea un spațiu personal foarte mic, mai puțin de 2 mp… O astfel de lipsă de spațiu trebuie considerată atât de gravă, încât dă naștere unei prezumții puternice de încălcare a art. 3 din Conventie”.

Marți, 24 septembrie 2019, judecătorii Faris Vehabovic (președinte), Iulia Antoanella Motoc și Pețer Paczolay au stabilit că România și-a torturat un cetățean, prin menținerea în condiții de arest preventiv sub orice critică. Cel care a avut câștig de cauză la CEDO este omul de afaceri Gruia Stoica, fondatorul Grampet Group, care include Grup Feroviar Român (GFR). Este vorba despre prima multinațională a României, premiată cu mai multe distincții internaționale, notează luju.ro.

Gruia Stoica a câștigat la CEDO. Omul de afaceri a reclamat încălcarea dreptului la viață privată

Prin condițiile inumane de arest preventiv la care a fost supus Gruia Stoica, statul român a încălcat articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tortura: „Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

Grampet Group este cel mai mare operator privat de transport feroviar de marfă și logistică din Europa emergentă (regiune care cuprinde Turcia, Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Croația).

Omul de afaceri a reclamat la CEDO și încălcarea dreptului la viață privată, prin aceea că Direcția Națională Anticorupție a oferit presei interceptări din dosarul său, precum și faptul că, în timp ce era plasat în arest la domiciliu, polițiștii au intrat peste el în casă, chiar și la ora 4 dimineața, fără să aibă mandat în acest sens. Gruia Stoica, reținut de DNA pe 29 ianuarie 2014, a rămas în arest preventiv timp de trei luni și jumătate, până pe 10 mai 2014.

Ultimele Articole