Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că se lucrează la un plan de reducere a numărului instituţiilor din subordine și că vrea să scape de toate spitalele CF.
”În acest moment e în lucru o reorganizare, sunt 53 de instituţii (…) aflate în coordonarea Ministerului Transportului. Eu am format o echipă (…) astfel încât să reducem din acest număr de instituţii (…) şi vom fi capabili, în perioada imediat următoare, să prezentăm prim-ministrului această reducere pe care o facem”, a declarat Grindeanu luni, la Curtea de Argeş, citat de Agerpres.
El a adăugat că, în acest context, spitalele care se află în subordinea sau în coordonarea Ministerului Transportului ar trebui să ajungă la Ministerul Sănătăţii, la universităţile de medicină sau la autorităţile locale. ”Ministerul Transporturilor nu e Ministerul Sănătăţii. Noi (…) aceste spitale le vom da ori către autorităţi locale, ori către Ministerul Sănătăţii”, a spus ministrul.
În opinia sa, jumătate dintre instituţiile din subordinea Ministerului Transporturilor ar trebui comasate. ”Un alt exemplu de comasări este cel legat de instituţii care, chiar dacă se află pe domenii diferite, de control, de exemplu, sau de certificări (…), sunt instituţii diferite. Nu, eu consider că trebuie să fie una singură”, a explicat Grindeanu.
Iulică Măntescu: spitalele CF au început să fie distruse de pe vremea lui Relu Fenechiu
Nu de aceeași părere cu ministrul este președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu.
”Cred că la începutul lunii am fost să iau rețeta medicală pentru maică-mea, dar spitalul îl cunosc foarte bine. De ce? Pentru că, nimeni nu spune, acest spital funcționează și, conform reglementărilor în vigoare, Comisia centrală de siguranță a circulației se află în interiorul spitalului, adică toți oamenii care sunt dați inapți sau restricționați pe teritoriul României trebuie să se prezinte la această comisie centrală pentru a fi reverificați. Mai mult, rolul Spitalului Witting este de a recupera acest personal din siguranța circulației – și aici vorbim despre impiegați, mecanici de locomotivă, șefi de tren, conductori de tren, metrou, ei sunt recuperați și, în final, reintegrați în rândul salariaților într-o perioadă de timp mai scurtă sau mai lungă, depinde de afecțiunile de care suferă fiecare”, a spus liderul sindical la emisiunea Drumurile Noastre de la B1 TV, citat de PressHouse.
”Ce nu spune nimeni este că, începând din 2013, de pe timpul lui Fenechiu (Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor din partea PNL, între timp condamnat la închisoare pentru corupție – n.red.), se continuă distrugerea acestui sistem, care era foarte bine pus la punct. Astăzi, personalul din siguranța circulației se duce și face vizita medicală te miri pe unde, pe unde apucă, printr-o garsonieră, autorizată tot de către Ministerul Transporturilor, dar neîndeplinind condițiile legale. Rezultatele au apărut începând de acum 4-5 ani, efecte ale acestui dezastru din sistem. Faptul că am eliminat spitalele și ambulatoriile noastre și am privatizat vizita medicală și examenul psihologic este un dezastru pentru siguranța circulației”, a adăugat Iulică Măntescu.