marți, februarie 27, 2024
spot_img

Grindeanu se împăunează cu numirile în CA, deși n-are nicio treabă

Deși nu are nicio treabă cu numirile membrilor CA, cel puțin potrivit legislației, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu se împăunează cu numirile, în speranța că îi va crește vizibilitatea publică, iar imaginea sa va continua să se îmbunătățească.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat luni dimineață că a fost selectat un nou Consiliu de Administrație la Metrorex, însă nu a dezvăluit care este componența acestuia.

”Metrorex are, de astăzi, un Consiliu de Administrație profesionist, selectat pe principiile managementului corporativ! (…) Selecția noului CA a fost realizată de o firmă specializată în domeniu. În zilele următoare, voi semna Ordinele de ministru și pentru Consiliile de Administrație pentru încă 4 companii: CNAIR, CNIR, CFR SA (Infrastructură), CFR Călători”, a scris luni dimineață vicepremierul pe pagina sa de Facebook.

Grindeanu se împăunează cu numirile

Or, legislația societăților comerciale, mai precis OUG 109 a guvernanței corporative, spune altceva. „Membrii consiliului de administrație sunt desemnați de adunarea generală a acționarilor, la propunerea consiliului de administrație în funcție sau a acționarilor”, arată OUG 109/2011 la articolul 29.

Numirile directe prin ordin de ministru au loc doar la Regiile Autonome unde nu există Adunări Generale ale Acționarilor, afirmă specialiști în legislația societăților comerciale, sub protecția anonimatului.

De altfel, până acum, chiar dacă e vorba de administratori temporari, nicio o numire nu a fost făcută direct prin Ordin semnat de ministrul Grindeanu.

Mai mult, pretinzând că însuşi dumnealui semnează numiri, ministrul face o gafă de proporții, lăsând să se înțeleagă că așa-zisa depolitizare a companiilor publice subordonate trece tot prin pixul dumnealui.

Cel mult, ministrul poate semna doar raportul firmei de recrutare care elaborează lista scurtă, însă de la acest moment la numirea concretă a adminstratorilor mai este o cale destul de lungă (convocare CA etc).

Reprezentanți ai Ministerul Transporturilor au fost solicitați să indice prevederea legală care arată că numirile se fac prin ordin semnat de ministru, însă nu au fost în măsură să o facă până la momentul publicării articolului.

Ultimele Articole