Ministrul Transporturilor nu prea va avea cu ce să se laude oficialilor PNRR, sosiți marți, 11 februarie, în vizită la București.
O delegație PNRR condusă de Celine Gauer, (Reform and Investment Task Force – SG Reform) va sosi marți la București pentru a evalua progresele României în domeniile angajate, printre care și sectorul feroviar și al transportului public pe șine.
România s-a angajat să îndeplinească toate cerințele implementării PNRR până în vara anului următor, termen generos, luând în calcul că inițial acesta a fost primăvara anului 2025, în martie 2024 fiind renegociat de noi și de Comisia Europeană.
Pe partea feroviară România stă prost, fără linii de metrou noi, fără material rulant nou, fără linii modernizate.
Astfel:
-Ne-am angajat să definitivăm în următorul an 12 km de linie metrou la București și Cluj. Greu de crezut că aceasta se va întâmpla, lucrările fiind în stadiul incipient doar la București.
-Ne-am angajat să modernizăm 2.851 km cale ferată până în trimestrul 2 al anului viitor. De bine ce ne-am angajat, ministrul Marcel Boloș a și înlocuit în PNRR linia Arad – Timișoara – Caransebeș cu o autostradă aflată în lucru la regii români ai asfaltului. Al doilea proiect PNRR e electrificarea Cluj Napoca – Episcopia Bihor.
-Tot într-un an ar trebui să avem 262 unități noi de material rulant în exploatare. Avem până acum 2-3 rame electrice, dintre care una singură e în circulație pe ruta Brașov –București.
-Creșterea punctualității trenurilor cu 20% față de începutul perioadei.
Lăsăm cititorii să estimeze dacă toate aceste lucruri se pot întâmpla, într-un an.
Întârzieri mari la nivelul întregului plan
Autor de vorbe meșteșugite care să mascheze rateurile sale și ale Guvernului ministrul Finanțelor Marcel Boloș explică:
Numărul cererilor de plată din PNRR ar urma să fie redus de la opt în prezent la șase, prin comasarea cererilor 5-8 în doar două astfel de cereri, dar cu menținerea numărului de jaloane, cele mai dificile sau cu risc de neimplementare, urmând să fie împinse cât mai mult spre termenul limită de 31 august 2026, astfel încât să existe maximum de timp pentru a încerca rezolvarea lor.
Într-un interviu pentru Profit.ro ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a spus: „Noi vrem să le regrupăm în momentul de față și să fie o cerere de plată depusă până la mijlocul anului. Cererea de plată patru încercăm să o menținem aceeași, pentru că mai sunt 18 jaloane de îndeplinit și ne putem concentra să depunem și să aducem banii în țară. Restul de patru cereri care ar mai fi rămas de elaborat, le regrupăm în două cereri de plată, respectiv până la sfârșitul anului, iar ultima până în iulie-august 2026 (când se încheie PNRR, n.r.). Revenind, e o sumă destul de consistentă prevăzută pentru fondurile nerambursabile în buget și depinde de ritmul de implementare a proiectelor”.
Dacă v-ați pierdut în urma contorsionatelor declarații ministeriale vă traducem noi. România trebuia să proceseze a cincea cerere de plată în sumă de peste trei miliarde euro și se află doar la nivelul celei de-a treia, unde se înregistrează de asemenea probleme. În bani, cererile 3,4 și 5 însumează peste cinci miliarde de euro.
Alături de Boloș, cum spuneam, Grindeanu va trebui să convingă Comisia Europeană să mute bani dinspre feroviar spre rutier. „Proiectul de infrastructură feroviară merge înainte (din vorbe – n.red.). Gândirea noastră este să facem diligențele pentru a-l trece pe politica de coeziune. Acesta este unul dintre subiectele pe care vrem să le discutăm în săptămâna 17-21 februarie la Bruxelles. În urma acestui switch, să putem trece în politica de coeziune proiecte care acum sunt finanțate prin PNRR”, susține Boloș.