vineri, mai 3, 2024
spot_img

Grindeanu interpelat privind trenurile anulate la Iași

Un deputat ieșean i-a adresat o interpelare ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, privind trenurile anulate la Iași. 

Deputatul Alexandru Muraru (PNL Iaşi) a adresat o interpelare ministrului Transporturilor, Sorin Mihai Grindeanu, solicitând răspunsuri şi acţiuni concrete privind:

  • Adoptarea de măsuri imediate pentru abordarea crizei de personal, în special a lipsei mecanicilor de locomotivă.
  • Echilibrarea necesităţii optimizării costurilor cu asigurarea unui serviciu feroviar fiabil şi accesibil pentru toţi cetăţenii.
  • Îmbunătăţirea formării şi recalificării profesionale în sectorul feroviar, pentru a asigura un flux constant de personal calificat.

Trenurile anulate la Iași, subiect de interpelare

„Voi aduce în atenția Ministerului Transporturilor situația alarmantă care afectează serviciile feroviare în Iași, ca urmare a crizei mecanicilor de locomotivă și a deciziei de anulare masivă a trenurilor de către SRTFC Iași.
Începând cu data de 13 aprilie 2024, 25 de trenuri regionale care deservesc zona Iași vor fi anulate, afectând grav accesul la transportul feroviar pentru mii de cetățeni, precum și pentru economia locală. Această măsură radicală, determinată de lipsa de personal calificat și de refuzul conducerii centrale a CFR Călători de a compensa acest deficit prin plăți suplimentare sau angajări noi, constituie un regres semnificativ în ceea ce privește mobilitatea urbană și regională.
Criza de personal și anularea trenurilor nu doar că limitează opțiunile de călătorie pentru pasageri, dar, după cum a fost semnalat, generează și pierderi financiare semnificative pentru CFR Călători, atât prin neîncasarea compensațiilor și a veniturilor din vânzarea biletelor, cât și prin penalități plătite Autorității de Reformă Feroviară.
Este nevoie ca Ministerul Transporturilor și Infrastructurii să ia măsuri imediate pentru a aborda criza de personal, în special lipsa mecanicilor de locomotivă și pentru a preveni anularea trenurilor în Iași și în alte regiuni afectate”, scrie el într-o postare pe Facebook.
Reamintim că SRTFC Iași a decis anularea a 25 de trenuri regionale începând cu 13 aprilie. Unele trenuri afectate vor fi anulate și sâmbăta, în condițiile în care nu circulau duminica. Trenuri care circulau și în weekend nu vor mai circula deloc, precum R5557 Pașcani – Târgu Neamț, iar alte trenuri au fost anulate în ajunul și în a doua zi de Paște sau chiar în Săptămâna Mare.
Anulări similare vor avea loc și pe raza SRTFC Craiova și nu numai.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole