marți, aprilie 29, 2025

Grindeanu îi vinde gogoși lui Nicușor Dan privind metroul București

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat că şi-ar dori ca metroul să treacă de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei, dar acest lucru nu este posibil, întrucât subvenţia pentru metrou se ridică la un miliard de lei pe an, iar Primăria nu are aceşti bani. Acceptarea metroului la Primărie ar vulnerabiliza politic edilul șef făcându-l dependent de adversarii politici. Metroul București este un ping pong între cei doi.

Edilul șef a fost atacat continuu de ministru pe tema refuzului său de a-l prelua. Există însă și o explicație. Propunerea lui Grindeanu e ca un măr otrăvit, iar Nicușor Dan știe asta.

Întrebat la Fanatik.ro în legătură cu acuzaţia ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu că este singurul primar de după Revoluţie care refuză să preia metroul la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan a precizat că este un primar serios şi responsabil şi că Primăria Bucureşti nu are banii necesari pentru a acoperi subvenţia acordată de către stat.

„Deci toţi primarii de dinaintea mea au luat metroul, doar eu nu l-am luat, asta spune domnul Grindeanu, înţeleg. Nu l-am luat pentru că sunt un om serios şi responsabil. Metroul înseamnă o subvenţie anuală de un miliard de lei, bani pe care Primăria Capitalei nu îi are. Dacă noi punem în aplicare referendumul pe care bucureştenii l-au votat şi avem un buget centralizat la nivelul Primăriei Capitalei de 12 sau 13 miliarde, atunci din această sumă putem pune un miliard pentru subvenţia la metrou. Dar, dacă împărţim şi dăm banii la sectoare, Primăria Capitalei rămâne cu cinci miliarde, din care două miliarde şi jumătate le dă pe subvenţia pe autobuze şi pe termie şi mai avem şi teatrele şi spitalele. Nu putem să luăm metroul, deşi eu mi l-aş dori”, a afirmat Nicuşor Dan.



Grindeanu „tot îl roagă” pe Nicușor să preia metroul

În toamna anului trecut, ministrul Transporturilor a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la sediul PSD, despre afirmaţiile primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, potrivit cărora, dacă va reuşi să treacă referendumul pentru Bucureşti şi banii vor fi gestionaţi de la nivelul Primăriei Generale, atunci şi-ar dori să preia metroul bucureştean în administrare. „Extraordinar, asta chiar e o veste bună. Şi vă spun: nu pentru mine, e o veste bună pentru bucureşteni. De ce? Dacă vrei să discuţi despre un sistem de transport integrat în Bucureşti, nu poţi să discuţi de toate tipurile de transport, mai puţin metroul. Toate trebuie discutate împreună, dacă vrei să ai acest sistem integrat. Eu, de când am venit ministru, de vreo trei ani, tot îl rog să preia metroul, cu tot cu subvenţiile şi cu sumele care vin de la bugetul de stat. Adică, în ceea ce priveşte Ministerul Transporturilor, ca sume de bani s-ar fi transferat la Primăria Generală. Nu am avut succes până acum. Acum pare că înţelepciunea dată de al doilea mandat şi de votul bucureştenilor îl duce pe calea cea dreaptă. Eu sprijin, indiferent dacă sunt sau nu ministru al Transporturilor, spun de trei ani că metroul trebuie să meargă la Primăria Generală şi e un demers corect. Sper să se şi întâmple, să nu fie doar declaraţii de campanie ale primarului general”, a susţinut Sorin Grindeanu, citat de AGERPRES.

De ce nu vrea atunci Nicușor Dan metroul?

Pentru că asigurarea compensației necesare funcționării metroului nu se transferă ușor de la stat la administrația locală/primărie. De exemplu, și transportul public local este subvenționat, însă aceasta o face Primăria din bugetul ei, și nu statul, ceea ce se întâmplă în orice oraș din România. Subvenționarea are loc printr-un sistem de cote defalcate al căror nivel e stabilit de Guvern prin legea bugetului și cea a Finanțelor Publice Locale.

Pentru ca Primăria să subvenționeze și metroul ar trebui majorată cota defalcată ce este acordată de stat Primăriei. Acest lucru nu îl decide administrația locală, ci Guvernul.  Eventual, Primăria poate negocia cu Guvernul nivelul cotei.

Înlocuirea mecanismului de compensare a transportului subteran bazat pe alocații directe cu sistemul cotelor compensate l-ar face pe primarul general, personaj implicat politic, să devină dependent de Guvern, fapt care este conștientizat de Nicușor Dan. De exemplu, liderul sindicatului metrou, Marian Artimon, este membru PSD și totodată consilier în Consiliul General al Capitalei din partea acestui partid.

Oricând, cotele defalcate pot fi majorate sau micșorate în funcție de deciziile arbitrate și politice ale Guvernului. Lucruri știute atât de Nicușor Dan, cât și de Sorin Grindeanu.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole