Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dovedit încă o dată că nu are habar de sectorul feroviar, pe care, teoretic, îl coodonează. Ultima ispravă a vicepremierului: a încurcat frații Frăsinoi la CFR Marfă și a confundat AFER cu DB Cargo România.
”Ce-am găsit acolo! Am găsit un director (Mihai Frăsinoi – n.red.) care a stat doar vreo lună și ceva, eu nu i-am cerut să plece, din contră, care era pus de un ministru de dinaintea mea, și fratele acestui director, care cred că și acum e consilier al acelui ministru (Cătălin Drulă – n.red.), care înainte de a pleca a semnat un contract păgubos pentru CFR Marfă. Vă dau un exemplu. Dacă pe CFR Marfă ar costa-o 100 de euro transportul a ceva, ei mergeau la licitație și aveau contracte în care spuneau că le transportă la 50 de euro, deși costul era la 100. Acest lucru s-a făcut ani de zile. Că de-aia a ajuns CFR Marfă în situația asta. A semnat acest contract și a plecat în privat, la o firmă concurentă a CFR Marfă. Mă gândesc că (Drulă – n.red.) a avut referințe bune pentru acest domn, din moment ce l-a pus director”, a declarat Sorin Grindeanu într-un interviu pentru Digi24.
Mihai Frăsinoi la CFR Marfă, director general timp de un an
În acest moment se impun unele precizări. Mihai Frăsinoi a fost numit la conducerea CFR Marfă pe 26 februarie 2021, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.
Atunci, ministru al Transporturilor era Cătălin Drulă (USR), deci până în acest punct Sorin Grindeanu are dreptate. Și are dreptate și când spune că nu i-a cerut lui Frăsinoi să plece (putea să-i revoce mandatul interimar). Mihai Frăsinoi a plecat de la conducerea CFR Marfă pe 1 martie 2022, când i s-a terminat mandatul și nu i s-a mai prelungit, așa cum am informat la acea vreme.
AFER nu e concurent al CFR Marfă
Mai departe, lucrurile devin extrem de confuze în discursul actualului ministru. În primul rând, Grindeanu nu a precizat la ce ”contract păgubos” se referă, ci doar a dat un exemplu ipotetic.
În al doilea rând, Sorin Grindeanu spune că Mihai Frăsinoi ”a semnat acest contract și a plecat în privat, la o firmă concurentă a CFR Marfă”. Or, după ce a plecat de la CFR Marfă, Mihai Frăsinoi s-a întors la Autoritatea Feroviară Română – Inspectoratul de Siguranță Feroviară Craiova, unde și acum ocupă postul de inspector de stat, așa cum apare și pe profilul său de Linkedin. Cum a ajuns AFER firmă concurentă a CFR Marfă doar ministrul știe.
Într-adevăr, Mihai Frăsinoi a lucrat la un concurent al CFR Marfă, Unicom Tranzit, însă în perioada martie 2014-decembrie 2016, după ce anterior, timp de trei ani și zece luni, lucrase la Centrul Zonal Craiova al CFR Marfă. Înainte de asta, el a mai fost director general al CFR Marfă, în perioada 31 iulie 2009 (când l-a înlocuit în funcție pe Grațian Călin) – 14 mai 2010 (când funcția a fost preluată de George Micu). Dar actualul ministru al Transporturilor face referire la al doilea mandat de director al lui Frăsinoi, nu la primul.
Victor Frăsinoi e la DB Cargo Romania de zece ani, dar n-a lucrat o zi la CFR Marfă
Sorin Grindeanu se referă în declarația sa de la Digi24 și la ”fratele acestui director”. Într-adevăr, acesta, Victor Frăsinoi, lucrează la o firmă concurentă a CFR Marfă, și anume DB Cargo Romania.
Dar în cadrul acestei companii el activează de zece ani și două luni și nu a lucrat niciodată la CFR Marfă. Înainte de a se angaja la DB, unde acum este director operațional, el a lucrat în sectorul feroviar de stat timp de 21 de ani și șapte luni, potrivit profilului său de Linkedin, însă doar la infrastructură. Până la divizarea SNCFR, în 1998, a fost șef de gară la Banu Mărăcine și la Craiova, iar apoi a lucrat la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, pe diverse posturi de conducere, până în martie 2013, când a plecat la DB. Cât privește faptul că Victor Frăsinoi ar fi consilierul lui Cătălin Drulă, nici acest lucru nu se confirmă.
Drulă: ”Niște bazaconii!”
Club Feroviar a încercat să obțină puncte de vedere de la toți cei vizați de acuzațiile ministrului.
Mihai Frăsinoi ne-a spus că nu vrea să comenteze. Poziție explicabilă, din moment ce lucrează la o instituție aflată în coordonarea Ministerului Transporturilor, condus de vicepremierul Sorin Grindeanu. Fratele său, Victor Frăsinoi, ne-a transmis că politica firmei în care lucrează (DB Cargo Romania) nu-i permite să iasă în presă cu luări de poziție individuale.
CITEȘTE și Drulă, replică la acuzele lui Grindeanu despre CFR Marfă: ”Niște bazaconii!”
Sorin Grindeanu, laude pentru Daniel Apostolache
În interviul acordat postului TV menționat, Sorin Grindeanu l-a lăudat pe actualul director general al CFR Marfă, Daniel Apostolache.
”Dar vreau să vă spun partea bună. S-a numit un director din interior, tânăr, niciun fel de susținere politică, i-am cerut un singur lucru – să se raporteze doar la mine, să fie convins că are toată susținerea mea, și să renunțe la toate contractele dezavantajoase pentru CFR Marfă. Ce s-a întâmplat? Presiunile la care a fost supus, amenințările… șmecherii de genul: <Lasă că facem o licitație și o să pierdeți>… A venit direct la mine și a zis <Nu merg așa la licitație>. I-am zis: <Mergi cât să fie în câștig CFR Marfă>. Și așa a făcut. De ce vă dau aceste amănunte? Pentru a vă arăta că de fiecare dată, probabil a funcționat acest tip de discuție, și în acești zeci de ani s-a dus în cap CFR Marfă. Iar după ce s-au luat decizii de acest fel, să știți că CFR Marfă a trecut pe profit operațional. Anul acesta va trece pe profit curat. Dacă se va continua această linie, n-are cum să nu se întâmple”, a spus ministrul.
Ministrul sugerează că CE a fost de acord cu înființarea Carpatica Feroviar
Ministrul Transporturilor s-a referit și la situația actuală a CFR Marfă, aflată în procedură de concordat preventiv, și a lăsat să se înțeleagă că oficialii Comisiei Europene ar fi fost de acord cu înființarea Carpatica Feroviar.
”Am fost inclusiv eu la Bruxelles, am avut o întâlnire cu doamna vicepreședinte a Comisiei Europene, doamna Verstager, anul trecut pe vremea asta, și am spus: CFR Marfă se află într-o situație economică nu grea, imposibilă, cu 4,5 miliarde lei datorii, și care este în acea formă, numită concordat, care este premergătoare falimentului. Și până ieșim din acel concordat, vom găsi o soluție și am propus o soluție de tip Alitalia, adică să găsim un nucleu sănătos pe care să-l reținem și pe care să-l dezvoltăm. A fost de acord”.
Acea ”soluție de tip Alitalia” este înființarea societății Carpatica Feroviar, care a fost aprobată de Guvern în ședința din 22 februarie 2023, după cum a anunțat Club Feroviar.