spot_img
duminică, ianuarie 29, 2023
spot_img

Grindeanu face numiri ilegale în conducerea CFR SA. Politrucii iau locul profesorilor universitari. Legea batjocorită cu voie de la Guvern

Cel puțin doi membri ai Consiliului de Administrație a CFR SA au fost numiți de conducerea Ministerului Transporturilor cu încălcarea prevederilor legale, după ce în toamna anului trecut Sorin Grindeanu l-a demis din funcția de șef al CA CFR SA pe Gabriel Popa, prodecan la Facultății de Transporturi București. Acum Grindeanu face numiri ilegale folosind așa-zise memorandumuri ale Guvernului, la fel de ilegale.

Conducerea Ministerului Transporturilor a numit cu încălcarea legii cel puțin doi din cei cinci membri ai Consiliului de Administrație al CFR SA, fiind vorba de membri ai Guvernului care nu au voie potrivit legii să facă parte din Consiliile de Administrație a unor societăți de stat.

Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede că „funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu (…) f) – funcţia de manager sau membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale (articolul 84).” Mai mult, în continuare, alineatul următor arată că „funcția de secretar de stat, funcția de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcțiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) -i).”

În situația de incompatibilitate se găsesc Bunduc Constantin Gabriel, secretar de stat în Minister care conduce CA CFR SA, dar și Balanișcu Bogdan Radu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Primul dintre aceștia, Bunduc, este președinte al CA, absolvent al unei facultăți de drept, în locul lui Gabriel Popa, prodecan al Facultății de Transporturi București. Celalălt secretar de stat din CA CFR, Balaniscu, este absolvent al Facultății de Telecomunicații și Electronică din Iași, unde a urmat și un master.

Cum explică Ministerul conflictul?

Un răspuns oficial al Ministerului Transporturilor la solicitările Club Feroviar privind aceste numiri nu a venit, însă oficiali ai acestuia au făcut câteva precizări, fără a fi citați. Potrivit lor, promovările în CA CFR SA au fost făcute după ce Guvernul a adoptat Memorandumuri privind numirile acestora, aceasta fiind un soi de practică destul de răspândită.

Astfel de practici sunt însă răspândite. La Telecomunicații CFR regăsim pe Bogdan Mihai Dumea, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și în trecut pe Ionuț Moșneanu tot la Telecomunicații, cu Memorandum semnat de Guvern.

Numirile nu sunt însă legale, fiind chiar cu voie de la Guvern. Aceasta pentru că o lege sau o prevedere nu poate fi dată cu încălcarea altor prevederi legale. Apoi, un Memorandum al Guvernului nu va avea niciodată forța legală a unei legi dată de Parlament și promulgată de președinte.

Așadar, este prea puțin corectă rotunjirea veniturilor secretarilor de stat din fonduri publice ale unor societăți comerciale, multe în dificultate.

În toamna anului trecut, Sorin Grindeanu, viceprim-ministru și ministru al Transporturilor, a dat afară din conducerea CFR SA singurul profesionist în domeniul feroviar, dar în schimb l-a păstrat pe prietenul său, medic veterinar.

Concret, profesorul universitar doctor inginer Gabriel Popa, prodecan al Facultății de Transporturi de la Universitatea Politehnica București, care era președintele CA, a fost înlăturat. El era și singurul membru al CA care avea o legătură strânsă cu transportul feroviar. Gabriel Popa a absolvit în anul 1985 Institutul Politehnic București și acum este profesor universitar, cadru didactic titular la Facultatea de Transporturi, Departamentul Material Rulant de Cale Ferată.

Și tot Gabriel Popa a votat pe 2 septembrie pentru revocarea lui Ion Simu-Alexandru din postul de director general al CNCF CFR SA. Atunci, cele două reprezentante ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în CA, Mihaela Mocanu și Laura-Diana Gîrlă, au intrat în concediu de odihnă, după cum a scris Club Feroviar. Între timp însă s-au răzgândit și au venit la ședință, unde au votat pentru menținerea în funcție a lui Ion Simu-Alexandru. De fapt, Gabriel Popa a fost singurul care a votat pentru revocare, iar atunci a venit răzbunarea ministrului, care l-a eliminat din CA. Cazul a fost detaliat aici de către Club Feroviar.

Ultimele Articole