marți, octombrie 3, 2023
spot_imgspot_img

Grindeanu dă asigurări că ARF va semna contractul cu Alstom de trenuri inter-regionale

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) va semna vineri contractul pentru achiziţia materialului rulant nou destinat transportului inter-regional de călători (RE-IR), în pofida faptului că dosarul licitației a ajuns la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Informația semnării a fost oferită joi presei de către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. „Un contract, din câte ştiu eu, se va semna mâine. Mâine, ARF va face acest lucru”, a spus joi Grindeanu, întrebat dacă România va pierde finanţarea după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis miercuri să ceară Curţii de Justiţie a Uniunii Europene clarificări referitoare la contestaţia depusă de asocierea româno-chineză Astra Vagoane – CRRC la licitaţie, potrivit Agerpres.ro.

Societatea Alstom Ferroviaria S.p.A a fost desemnată drept câştigător al licitaţiei pentru achiziţia materialului rulant nou destinat transportului inter-regional de călători RE-IR, a anunţat pe 9 martie ARF.

„După reevaluarea propunerii tehnice a producătorului de material rulant mai sus-menţionat, efectuată în baza deciziei CNSC din 4 februarie anul curent, şi primirea avizului conform necondiţionat de la Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), Comisia de evaluare a oficializat câştigarea de către Alstom Ferroviaria S.p.A. a licitaţiei pentru achiziţia materialului rulant nou destinat transportului inter-regional de călători RE-IR”, spune ARF.

Referitor la contestaţia CRRC-Astra, care va ajunge la CJUE, asocierea româno-chineză a denunţat excluderea din licitaţie după ce Executivul a emis în primăvara lui 2021 o Ordonanţă de Urgenţă care interzicea participarea la licitaţiile publice a companiilor din ţări terţe care nu au încheiate acorduri cu ţările UE sau România.

Finanţarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM şi bugetul de stat, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul: 1.311.698.701,00 lei – 3.714.279.851,00 lei (fără TVA) – (contravaloarea a 20 rame electrice inter-regionale RE-IR şi mentenanţa lor asigurată pe 15 ani, cu posibilitatea dublării cantităţii şi perioadei de mentenanţă).

Obiectivul general al contractului îl reprezintă achiziţionarea de material rulant nou pentru pasageri (inclusiv conceptul de întreţinere), care va fi distribuit operatorilor feroviari de călători din România, pe bază de act adiţional la contractele de servicii publice, ce urmează a fi elaborate în conformitate cu Regulamentul UE 1370/2007, modificat prin Regulamentul UE 2338/2016 şi prevederile legislaţiei din România.

Contractul prevede, pe lângă livrarea a cel puțin 20 de rame electrice, şi mentenanţa acestora pe o perioadă de 15 ani de la livrarea fiecărei rame electrice, urmând ca acestea să fie livrate în termen de 31 de luni de la semnarea contractului, precum şi instruirea personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea trenurilor şi a aplicaţiilor software.

Ultimele Articole