spot_img
sâmbătă, februarie 4, 2023
spot_img

Grindeanu se spală pe mâini de ancheta DNA la CFR SA. ”Nu pot fi responsabil de fiecare angajat”

Vicepremierul Sorin Grindeanu a ieșit miercuri după-amiază pentru prima oară în spațiul public după ce s-a declanșat ancheta DNA la CFR SA, în urma căreia directorul general și cel adjunct tehnic ai companiei de infrastructură, Ion Simu-Alexandru, respectiv Petru Ceșa, au fost puși sub urmărire penală. Ministrul Transporturilor a recunoscut că-l cunoaște de mulți ani pe Simu, dar că nu știa de manevra din primăvară, când șeful CFR SA a schimbat patru funcții în patru zile.

”Am foarte multe societăți, companii în coordonare. Cred că e ministerul cu cele mai multe companii în subordine. Nu poți să fii responsabil de fiecare angajat, chiar dacă acesta are funcție de conducere”, a spus Sorin Grindeanu la Antena 3, încercând să se delimiteze de faptele pe care procurorii DNA Timișoara le impută lui Ion Simu-Alexandru și Petru Ceșa.

De altfel, ministrul Transporturilor a evitat în mod repetat să le rostească numele celor dori directori din cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, la care s-a referit cu sintagma ”cei doi”. Nici când moderatorii emisiunii l-au întrebat despre relațiile sale cu Simu, Grindeanu nu i-a spus numele.

”Cei doi din comunicatul respectiv (al DNA privind punerea sub urmărire penală a directorilor CFR SA – n.red.) au calitatea în continuare de suspecți, n-au trecut încă la calitatea de inculpați”, a spus Grindeanu în încercarea de a-i disculpa oarecum pe Simu și Ceșa și a justifica de ce nu-i schimbă din funcții.

Vicepremierul aruncă responsabilitatea în seama Consiliului de Administrație

El a spus chiar că nu este responsabilitatea sa să-l schimbe pe directorul CFR SA, ci a Consiliului de Administrație.

Acest narativ a fost preluat din comunicatul ministerului pe care-l conduce, dat publicității în urmă cu două zile, imediat după convocarea sa la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Corect în teorie, însă practic CA este numit de Adunarea Generală a Acționarilor, ai cărei membri sunt numiți de Grindeanu.

Mai mult, atunci când profesorul Gabriel Popa, la acea vreme președinte al CA al CNCF CFR SA, a cerut revocarea lui Ion Simu-Alexandru din funcția de director general, a fost înlăturat din acest organism de conducere.

Pentru Sorin Grindeanu, Ion Simu-Alexandru este ”o cunoștință”

Moderatorii emisiunii televizate l-au întrebat pe ministrul Transporturilor și despre audierea sa la DNA de marți, însă vicepremierul nu a vrut să dea detalii, spunând că este ”un dosar în lucru” și lăsând să se înțeleagă că nu ar avea legătură cu cel în care sunt vizați Simu și Ceșa: ”Nu e prima oară când sunt citat în calitate de martor într-un dosar. Această convocare a mea a fost făcută săptămâna trecută, atunci am fost sunat pentru a stabili programul după care să fiu audiat. Legat de această audiere, e o mare știre când un vicepremier este chemat la DNA”.

Sorin Grindeanu a fost întrebat și dacă-l cunoaște pe Ion Simu-Alexandru: ”Îl cunosc de mulți ani, pentru că a ocupat funcții de conducere, inclusiv a condus Regionala Timișoara”. Întrebat dacă îl consideră un prieten, ministrul a răspuns ”e o cunoștință”. El a negat că ar fi știut de manevra din primăvara trecută, când Simu, cu complicitatea lui Ceșa, a trecut prin patru funcții în patru zile, pentru a-și securiza postul de director al Regionalei Timișoara a CFR SA.

Ancheta DNA la CFR SA a început în urma dezvăluirilor făcute de Club Feroviar

Club Feroviar a dezvăluit în luna aprilie a anului trecut că Ion Simu-Alexandru a reușit o performanță nemaiîntâlnită până acum în istoria căilor ferate române: să ocupe patru funcții diferite în cadrul aceleiași companii într-un interval de numai patru zile.

A fost director general al companiei, apoi a revenit pe funcția de consilier la SRCF Timișoara, post pe care l-a ocupat până pe 17 decembrie 2021, când a fost numit în centralul gestionarului infrastructurii. A doua zi a fost numit, prin semnătura lui Petru Ceșa, director al Regionalei Timișoara. Apoi, lovitura de grație: a fost numit din nou director general al CNCF CFR SA.

Luni, 16 ianuarie, DNA a anunțat că structura regională Timișoara i-a pus sub urmărire penală pe cei doi directori, exact pentru faptele prezentate de Club Feroviar. În plus, lui Simu și Ceșa li se reproșează un alt aspect grav semnalat de noi, și anume concedierea abuzivă a unei angajate a companiei pe care au suspectat-o că ne-a furnizat informații în legătură cu manevra lor de la București și Timișoara.

CITEȘTE și Concediere ilegală la CFR SA. Vânătoare de vrăjitoare de tip stalinist, marca Simu și Ceșa

Ultimele Articole