spot_img
sâmbătă, septembrie 24, 2022
spot_img

Mesajul ministrului Sorin Grindeanu pentru greviștii de la calea ferată

După ce luni dimineață mai mulți angajați ai societăților feroviare de stat au oprit lucrul, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis un mesaj pentru greviștii de la calea ferată.

„Am discutat acum cu directorii generali și economici de la CFR, pe date economice reale. Este evident că sunt companii în dificultate. Asta este realitatea și nu trebuie să o ascundem. Anul viitor, toate companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR. Sunt deschis la dialog, dar bazat pe argumente economice sustenabile, și nu pe poziții de forță. Bineînțeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astăzi și celor de la CFR”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Într-o intervenție ulterioară de la sediul PSD, ministrul Transporturilor a declarat că situaţia din sistemul feriviar ”este efectul a 30 de ani de neinvestit”, iar companiile se află într-o situaţie dificilă.

”Trebuie să se aplice planurile de redresare. (..) Oricât aş vrea să vă spun că vom veni cu măriri extraordinare, nu vreau să spun acest lucru, cum au făcut alţii înaintea mea. Nu vreau să îi mint pe oameni, poate să sinceritatea mea nu e bună, politic, dar vorbim de o realitate economică. Încerc să găsesc soluţii care să ajute aceste companii pe cheltuieli”, a spus Sorin Grindeanu.

Despre Statutul personalului feroviar, ministrul Transporturilor a delcarat că societățile și companiile feroviare de stat nu sunt eficiente din punct de vedere economic. ”Asta nu înseamnă că nu încerc să găsesc soluţii pentru anul 2022. Va intra în vigoare când se va aplica la companii care sunt viabile economic, aplicându-se tot ceea ce înaintea mea s-au angajat cei care au coordonat PNRR şi ministerul Transporturilor, că vor face în 2022, adică eficientizare”, a explicat el. Grideanu a explicat că eficientizare înseamnă ca, ”din punct de vedere economic, să stea bine în picioare, iar veniturile să fie mai mari decât cheltuielile”, iar acest lucru se poate realiza prin dialog şi planuri de restructurare, pe care trebuie să le elaboreze companiile şi să fie transpuse în practică. ”Acum suntem în stadiul de elaborare de strategii”, a ma spus el.

Greviștii de la calea ferată vor aplicarea Statutului personalului feroviar

Angajații societăților feroviare sunt nemulțumiți de decizia Guvernului de a proroga până la 1 ianuarie 2023 aplicarea Legii privind Statutul personalului feroviar. Inițial, aplicarea prevederilor legii fusese prorogată până la data de 1 aprilie 2022.

Cum nu este vorba de o grevă propriu-zisă, ci de un protest spontan, întreruperea lucrului nu a avut loc simultan pe toată rețeaua feroviară. Pe raza mai multot regionale de cale ferată, angajații au oprit lucrul la diferite ore ale dimineții. Printre primii care au încetat activitatea sunt cei de la Regionala Iași, angajații companiei de infrastructură protestând în stațiile Iași, Suceava și Bacău.

CITEȘTE și A început greva la CFR. Când au loc negocieri și ce spun Florea Dobrescu și Rodrigo Maxim

Ultimele Articole