Oricând este posibil un protest „spontan” la metrou care să afecteze activitatea în subteran, spune Marian Artimon, liderul de sindicat al Metrorex. Aceasta deoarece legea 296/ 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru o pretinsă asigurare sustenabilității financiare a României pe termen lung ar tăia foarte mult din veniturile angajaților de la metrou. Grevă spontană planificată la metrou? Miercuri, Marian Artimon organizează o conferință de presă pe parcursul căreia nu este exclus să menționeze din nou posibilitatea unei greve spontane, mesaj pe care unii sindicaliști îl pot vedea ca un semnal discret de declanșare a acesteia.
„Această lege 296, a austerității, a luat din drepturile salariaților, în sensul că există un articol 41, care spune că, dacă ai datorii și pierderi, compania nu mai are dreptul să ofere bonusuri, iar acestea, precum bonurile de masă, sunt prevăzute într-un Contract Colectiv de Muncă, semnat parafat și înregistrat la ITM București”, a declarat Marian Artimon la Gândul Exclusiv.
Grevă spontană planificată la metrou?
Liderul de sindicat Metrorex spune că sindicatul pe care îl conduce nu va organiza o grevă, dar spune că nu garantează că nu se va ajunge la un conflict spontan la metrou.
„Am avut întâlniri cu domnul ministru Grindeanu, ne-a promis că va înainta un memorandum, prin care Metrorex să fie exceptat de la aplicarea Legii 296 (…) dacă în continuare nu se primesc bonuri de masă, decât doar unii, noi suntem toți împreună și împreună avem dreptul la aceste tichete, și ne dorim să le primim. Dacă oamenii nu vor fi respectați în continuare, pentru că este un Contract Colectiv de Muncă semnat, iar legea trebuie respectată de toți, este posibilă oricând o declanșare a unui conflict mai degrabă spontan”, susține Marian Artimon.
Liderul de sindicat mai spune că la Metrorex nu s-ar mai acorda sporurile de vechime.
„Noi nu ne dorim în acest moment niciun fel de conflict la metrou, dar cine mai poate garanta, atât timp cât tu ai venit la muncă, ți-ai făcut datoria, și deodată nu ți se mai plătește sporul de vechime, ți se ia din sporul de subteran, din sporul de siguranță a circulației, și dacă nu ai oameni, pentru că avem un deficit de 800 de oameni, și te roagă să faci ore suplimentare, dar nu ți le plătește. Munca patriotică, știm cu toții, a murit în 1990”, a mai precizat Marian Artimon, lider de sindicat Metrorex.
Posibilă grevă generală la metrou
Sindicaliștii de la metrou au protestat luni, 13 noiembrie, în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de prevederile Legii 296 / 2023, intrată în vigoare la 1 noiembrie.
Revendicările angajaților Metrorex:
- Exceptarea angajaților Metrorex de la prevederile Legii 296 /2023;
- Cer să li se acorde în continuare bonuri de masă;
- Să nu se taie bonificațiile și primele;
- Să nu se taie sporurile.
Salariul mediu net la metrou, 7.400 de lei de la 1 noiembrie
Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex, declara recent pentru Gândul că salariul mediu net la metrou urma să fie de 7.400 de lei, de la 1 noiembrie. Practic, după zeci de negocieri cu sindicaliștii, conducerea Metrorex a acordat o creștere a veniturilor de 13% pentru angajații de la metrou.
Doar că aceste venituri sunt compuse din salariul de bază și sporuri – bonificații ce se pot pierde acum, cu noua „lege a austerității”.