spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Grevă spontană la Romvag Caracal, după cea de la Arad. Protestatarii se plâng de salariile mici

Aproximativ 130 de angajaţi au luat parte vineri la o grevă spontană la Romvag Caracal, uzină deținută de Astra Rail, cerând majorarea salariilor.

grevă spontană la Romvag Caracal

”Este o grevă spontană. pentru că salariile sunt foarte mici. Avem 2.090 de lei brut, iar venitul net este 1.200-1.300 de lei pe lună, ca sudori sau lăcătuşi. Am decis ca azi să nu mai intrăm în fabrică. Vremea nu a fost tocmai prietenoasă cu noi, pentru că a plouat, dar am rezistat. Am fost 120-130 de angajaţi. Aşteptăm şi colegii din tura după-amiază să se alăture acestui protest”, a spus Cristi Ciurică, angajat al fabricii Astra Rail din Caracal.

Oamenii spun că vor refuza să intre la lucru şi luni dacă nu vor primi o creştere salarială de minimum 10%. „În timpul protestului a venit directorul fabricii la noi şi ne-a promis o creştere de 10%. Aşteptăm ca luni să fim chemaţi să semnăm noile contracte, în caz contrar vom face din nou protest”, a mai spus Ciucă.

Grevă spontană la Romvag Caracal, soldată cu schimbarea liderului sindical

Odată cu greva spontană, angajaţii fabricii de vagoane au decis şi schimbarea liderului sindical, care spun ei, nu mai reprezenta interesele muncitorilor.

„Pentru acest protest ne-am organizat singuri, pentru că avem un lider de sindicat care nu ne reprezintă. Nu a dus niciun fel de negocieri cu conducerea fabricii. Am vorbit cu el în această dimineaţă şi ne-a spus că îşi va da demisia. Dacă nu îşi va depune demisia, atunci ne vom retrage noi din sindicat şi vom face altă formaţiune. Deja avem un lider care să ne reprezinte”, a precizat angajatul, citat de Mediafax.

În cadrul fabricii Astra Rail din Caracal lucrează 350 de sudori şi 250 de lăcătuşi. Producătorul de material rulant Astra Rail Industries, care controlează fabricile de vagoane Astra Vagoane Arad, Romvag (Caracal) şi Meva (Drobeta Turnu Severin), are un istoric de peste 100 de ani în producţie.

La Arad, aproximativ 300 de angajaţi ai fabricii de vagoane Astra Rail Arad au oprit lucrul, pentru a-şi arăta nemulţumirea cu privire la faptul că salariile nu le-au fost majorate, aşa cum au solicitat.

Ultimele Articole