Grevă spontană la Astra Rail Industries. Muncitorii acuză „salarii de mizerie”

Aproximativ 300 de muncitori, angajați ai companiei arădene Astra Rail Industries, au declarat o grevă spontană.

9 mai 2019
Greva spontană la Astra Rail. Foto: aradon.ro

Aproximativ 300 de muncitori, angajați ai companiei arădene Astra Rail Industries, au declarat o grevă spontană, organizând un protest în fața sediului companiei din Calea Aurel Vlaicu, zona Gării CFR.

Angajații acuză salariile considerate prea mici. Ei spun că nu mai au încredere în reprezentanții lor, potrivit specialarad.ro.

„Nemulțumirea oamenilor e că salariul e cel mai mic din județul Arad, la o intreprindere care face vagoane, adică industrie grea. E un salariu de mizerie. Condițiile sunt mizerabile”, spune unul dintre muncitori.

„Am 38 de ani lucrați! 38! Mai am un an și ies la pensie și am un salariu de mizerie. Ăsta-i adevărul!”, a declarat un alt muncitor.

Greva spontană de la Astra Rail. Cauze

Președintele sindicatului, Ionel Rusu, spune că negocierile vor fi continuate săptămâna viitoare.

„Am comunicat la toată lumea, inclusiv la presă, să se știe problemele noastre. Am fost întrebat ce am rezolvat astăzi. Astăzi am rezolvat problema. Patronatul și-a retras propunerea pe care ne-a făcut-o și continuăm pe scrisoarea noastră. Nu am semnat nimic! Nu am semnat nimic și s-a anulat propunerea lor!”, le-a spus Ionel Rusu – președintele sindicatului, oamenilor adunați în fața sediului.

Sindicaliștii solicită ca negocierile să fie încheiate cât de repede. Luni dimineață sunt planificate discuții la nivelul sindicatelor. Reprezentanții companiei nu au dorit să ofere presei niciun punct de vedere.

Producătorul de material rulant Astra Rail Industries, deținător al fabricilor de vagoane Astra Vagoane Arad, Romvag (Caracal) şi Meva (Turnu Severin), are un istoric de peste 100 de ani. Compania a fost preluată în urmă cu câțiva ani de Greenbrier, într-o tranzacție evaluată la peste 60 milioane de euro. Firma americană a ajuns să dețină 75 % din acțiunile companiei Astra Rail.