duminică, iulie 14, 2024
spot_img

Grevă majoră în transportul feroviar din Marea Britanie

Marea Britanie se va confrunta săptămâna aceasta cu cea mai mare grevă a angajaţilor din sistemul feroviar din ultimii 30 de ani. Sindicatele din industrie cer salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune.

Sindicatul muncitorilor feroviari, maritimi și din transporturi (RTM) a anunţat că în zilele de marţi, 21 iunie, joi, 23 iunie şi sâmbătă, 25 iunie, aproximativ 40.000 de lucrători vor face grevă, potrivit romani.co.uk. Începând cu marţi dimineaţă, doar unul din cinci trenuri va circula în zilele de grevă în nordul şi sud-vestul Angliei, Ţara Galilor şi Scoţia.

Acţiunea este întreprinsă de angajaţii Network Rail şi de personalul de la bordul trenurilor şi din gări care lucrează pentru 13 operatori feroviari din Anglia. RMT a declarat că mii de locuri de muncă sunt în pericol şi că sunt planificate închideri ale caselor de bilete.

Zonele rurale, precum Ţara Galilor, unde nu există o dispută directă cu operatorul feroviar, vor fi cele mai afectate. Pasagerii au fost rugaţi să călătorească doar dacă este necesar în această săptămână.

Începând din această noapte, traficul feroviar va avea un orar special, unele servicii de seară având un program redus până duminică. Aproximativ 20% din trenuri vor circula pe liniile principale şi în zonele urbane. Cele mai multe trenuri vor circula doar în intervalul 7:30 – 18:30 pe rutele principale ale ţării.

Network Rail a declarat că pasagerii ar trebui să verifice din timp programul trenurilor, luând legătura cu operatorii.

De asemenea, marţi, 21 iunie, va fi o grevă şi la metroul din Londra, care va îngreuna transportul public din capitală. Majoritatea liniilor de metrou vor fi închise, iar aproape 10.000 de angajaţi sunt aşteptaţi să protesteze.

Aceste mişcări sociale anunţate riscă să afecteze mai multe evenimente sportive şi culturale de mare amploare, precum festivalul de muzică de la Glastonbury, desfăşuart între 22 şi 26 iunie.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid a spus la începutul lunii iunie că aceste greve vor afecta atât călătorii, cât şi muncitorii, deoarece este necesară o „industrie durabilă” în contextul recuperării economiei după pandemie.

„Peste 50.000 de lucrători vor ieşi în stradă în cadrul unei greve naţionale de trei zile la sfârşitul acestei luni, în timpul celei mai mari dispute sectoriale din 1989” şi al privatizărilor majore ale sectorului, anunţa sindicatul RMT într-un comunicat de presă.

Potrivit RMT, există o „criză a costului vieţii” şi este „inacceptabil” ca lucrătorii feroviari să-şi piardă locurile de muncă sau să se confrunte cu încă un an de „îngheţare a salariilor”, în contextul inflaţiei în creştere, a declarat Mike Lynch, directorul general al RMT.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. 10 ani de 160 km/oră pe București-Constanța. Locomotiva inaugurală, pe butuci

Pe 4 iulie 2014 CFR Călători a pus în circulație, oficial, primul tren care circula cu 160 km/oră pe București-Constanța. Asta după mai bine...

Ultimele Articole