marți, iunie 3, 2025

EXCLUSIV. Amenințări cu greva la metrou. Contractul Colectiv de Muncă expiră azi

În condițiile în care Contractul Colectiv de Muncă la Metrorex în vigoare are ultima zi de valabilitate azi, 7 iunie 2023, iar negocierile cu administrația nu au dus la niciun rezultat, sindicaliștii amenință cu greva la metrou. Angajații societății de transport subteran din București ar urma astfel să fie o nouă categorie profesională care recurge la proteste pentru a solicita majorarea salariilor, după profesori, polițiști și cadrele medicale.

Club Feroviar a intrat în posesia unei informări a conducerii Unitatea – Sindicatul Liber Metrou către membrii săi, distribuită marți seara pe rețelele interne ale sindicaliștilor.

În informarea citată se precizează faptul că marți, 6 iunie, la sediul Metrorex a avut loc o nouă întâlnire a comisiilor de negociere a CCM Metrorex pentru anii 2023/2024. Precedenta întâlnire a celor două comisii avusese loc pe 24 mai și s-a încheiat în momentul în care administrația a spus că nu este în măsură să înainteze un procent privind creșterea salarială de care vor beneficia angajații societății.



Greva la metrou, posibilă în perioada următoare

”De dimineață (marți, 6 iunie), am fost invitați la sediul Societății, să negociem. De bună credință și dorind să găsim rezolvarea, am mers la întâlnire. Din păcate, administrația a comunicat același lucru, și anume acela că nu este în măsură sa înainteze o ofertă de creștere salarială, că încă se fac analize și calcule. Constatând ca administrația nu are niciun răspuns pentru niciuna din primele patru revendicări ale sindicatului, echipa USLM s a retras, din nou, de la negocieri. De ce? Pentru că administrația nu știe când se plătesc drepturile din trecut, nu știe cand se aplică prevederile procesului verbal din iunie 2022, când se acordă asigurările private de sănătate, când se acordă o creștere salarială. Am atras atenția asupra faptului că în două zile expiră actualul CCM și sunt premisele declanșării unui conflict colectiv de muncă la metrou. În acest sens, în perioada imediat următoare USLM va distribui către membrii săi programul acțiunilor sindicale ce vor urma, precum și tabelele pentru greva de avertisment și pentru greva generală. Nu uitați că lupta este permanentă și doar uniți vom câștiga, pentru că unitatea este viitorul”, se arată în informarea către membrii de sindicat (ne-am permis să corectăm greșelile gramaticale și de ortografie).

Într-adevăr, potrivit legislației muncii în vigoare, conflictul de muncă (a cărui ultimă fază este declanșarea grevei generale) poate fi declanșat în afara perioadei de valabilitate a CCM. Cum CCM mai este valabil doar azi, conflictul poate fi declanșat de mâine.

Oficial, e tăcere și la sindicat, și la administrație

Club Feroviar a încercat să-l contacteze pe secretarul general al USLM, Marian Artimon (cel care conduce de facto sindicatul după ce l-a suspendat din funcție pe președintele Ion Rădoi), pentru a afla amănunte în legătură cu protestele care se pregătesc. Cum însă Artimon refuză să utilizeze telefonul mobil, am sunat pe fix la sediul USLM, dar nici așa nu am reușit să vorbim cu el. Secretara ne-a transmis că ”a fost pe aici, a tot intrat, a tot ieșit, dar acum nu-l mai găsesc”.

Directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, are telefon mobil, dar până la ora publicării acestui articol nu a răspuns solicitării noastre de a comenta situația (care ar putea deveni explozivă) din societatea pe care o conduce. În măsura în care ne va răspunde, vom publica punctul de vedere.

Sindicaliștii de rând sunt nemulțumiți. ”Rădoi obținea mai mult”

Cu ocazia negocierii Contractului Colectiv de Muncă 2022-2023, în luna iunie a anului trecut, sindicaliștii conduși de Marian Artimon au obținut o creștere salarială de 7,5%, așa cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.

Atunci, nu au fost puțini sindicaliștii de rând care s-au revoltat, spunând că mărirea salarială obținută este praf în ochi și că ”Rădoi obținea mai mult”. Ce-i drept, pe vremea când sindicatul era condus de Ion Rădoi, a obținut, la finele anului 2020, o majorare salarială de 18%, fapt ce a iscat și un conflict cu următorul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Acesta a încercat inclusiv în instanță să anuleze CCM, fapt care nu a fost posibil.

După majorarea de 7,5% de anul trecut, Marian Artimon le-a promis membrilor că anul acesta va obține ”o mărire de două cifre”, lucru care nici acum nu s-a întâmplat, cel puțin până azi, așa că numărul nemulțumiților crește.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. După aburul din vagoane, INDA Craiova scoate și noxele din reviziile de vagoane ale CFR Călători

Povestea INDA Craiova a început acum 33 de ani, când firma a fost înființată de un grup de ingineri pasionați de sistemul feroviar. S-a...

Ultimele Articole