spot_img
luni, decembrie 6, 2021
spot_img

Ion Rădoi avertizează că va fi grevă la metrou dacă vor fi dați oameni afară

Președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, a avertizat joi că se va declanșa o grevă la metrou, cu respectarea tuturor prevederilor legale, dacă administrația va recurge la concedieri sau la reduceri salariale. Liderul sindical nu a exclus nici posibilitatea izbucnirii unor proteste spontane, cum a fost cel de pe 26 martie.

Adrian Bărbulescu

grevă la metrou

Ion Rădoi a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că administrația Metrorex intenționează să concedieze 1.700 de salariați din cei peste 5.500 care lucrează la metroul bucureștean în momentul de față.

Tot la grevă se  va ajunge și dacă societatea de transport subteran din Capitală va retrage majorarea salarială de 18%, negociată anul trecut și inclusă în contractul colectiv de muncă, dar care este contestată de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Potrivit lui Ion Rădoi, strategia adoptatată de Guvern și de conducerea Metrorex este greșită. ”Să băgăm metroul în insolvență! Unde s-a văzut așa ceva? Niciun metrou din lume nu este rentabil. Dumnealor vor să îl facă rentabil. Bun! Succes! Să vedem cum”, a spus liderul sindical.

Grevă la metrou. Sunt posibile și noi proteste spontane

El a criticat intenția administrației de a face concedieri, în condițiile în care Metrorex are deja un deficit de personal de peste 1.000 de oameni, după ce, în luna septembrie a anului trecut, a fost pusă în funcțiune Magistrala 5: ”1.700 de disponibilizări, în condițiile în care noi așteptăm de peste cinci ani să dăm în exploatare Magistrala 5. Și avem nevoie de 1.000 de locuri de muncă. Și dumnealor, în necunoștință de cauză, spun că vor să dea afară 1.700 de oameni”.

Ion Rădoi a precizat în ce condiții se poate ajunge la grevă la metroul bucureștean: ”Dacă vor fi dați oameni afară sau li se vor tăia salariile va fi grevă. Evident, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Vorbesc aici de Legea Dialogului social, Legea 62, care este o lege organică, nu o lege ordinară”.

De asemenea, liderul sindical nu a exclus posibilitatea  reeditării unui protest spontan precum cel de pe 26 martie, când activitatea metroului bucureștean a fost oprită la primele ore ale dimineții, neanunțat, fiind reluată abia la ora 22,00: ”Aceea n-a fost grevă. A fost întrerupere voluntară a lucrului care poate avea loc și azi, și mâine, și poimâine”, a spus Rădoi.

Sindicaliștii cer învățământ dual pentru a depăși criza de personal calificat

Pentru a sublinia criza de forță de muncă cu care se confruntă Metrorex, Ion Rădoi a spus că angajările se fac cu mare greutate.

”Noi nu avem cu cine să lucrăm. Ieri am avut o întâlnire pe tema învățământului dual, să facem școli profesionale și licee tehnice. Altfel, trebuie să-i luăm pe oameni de pe stradă, să-i specializăm trei-patru-cinci luni și să lucrăm cu ei. Nu este normal.”, a declarat liderul sindical de la metrou.

Majorările salariale de la Metrorex, contestate de Cătălin Drulă

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat în nenumărate rânduri că majorările salariale de la Metrorex nu sunt sustenabile.

Totodată, ministrul a susținut că negocierea contractului colectiv de muncă, ce include și majorarea salarială de 18% (care, cu tot cu sporuri, ajunge la 25%), nu s-a făcut corect, în condițiile în care 10 din cei 15 membri ai comisiei de negociere din partea administrației erau membri de sindicat. Recent, Ion Rădoi a replicat că acest lucru era inevitabil, din moment ce doar șase angajați ai Metrorex, din cei peste 5.500, nu sunt membri de sindicat.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole