spot_img
vineri, ianuarie 28, 2022
spot_img

Grevă la metrou. Cătălin Drulă și Lucian Bode ies la atac împotriva lui Ion Rădoi

Actualul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, și predecesorul său, Lucian Bode, au ieșit la atac împotriva liderului sindical Ion Rădoi, pe care îl acuză că a declanșat grevă la metrou, aruncând Capitala în haos.

grevă la metrou concedieri la Metrorex Cătălin Drulă despre Metrorex

Cătălin Drulă a anunțat pe contul său de Facebook că a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili de blocarea metroului bucureştean vineri dimineaţă, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influenţă, şantaj, infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate şi folosirea de către liderii sindicali a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri şi foloase necuvenite.

”Tocmai am depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureştean astăzi, pentru următoarele infracţiuni:

  • zădărnicirea combaterii bolilor
  • abuz în serviciu
  • trafic de influenţă
  • folosirea funcţiei pentru favorizarea altor persoane
  • folosirea de către liderii sindicali a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri şi foloase necuvenite
  • şantaj
  • infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate.

Cerem procurorilor să identifice persoanele către care să ne îndreptăm pentru a recupera banii în instanţă civilă. Prejudiciul este în curs de cuantificare. Acţiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraş ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităţilor şi din partea justiţiei. Metroul trebuie eliberat şi trebuie să revină în circulaţie. Abia atunci se poate organiza un dialog adevărat despre problemele metroului. Conturile grase ale firmei controlate de Ion Rădoi nu sunt un subiect legitim de dialog şi nici nu trebuie alimentate din vistieria statului”, a scris ministrul Transporturilor pe rețeaua de socializare.

Grevă la metrou. Metrorex a făcut plângere la DIICOT

Tot vineri, Poliţia Capitalei a anunţat că a fost sesizată de conducerea Metrorex cu privire la încălcarea Legii 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, iar plângerea a fost înaintată DIICOT.

”A fost primită o sesizare din partea Metrorex, privind încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, care a fost înaintată, de urgenţă, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”, a transmis Poliţia Capitalei. Sursa citată a precizat că, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, instituţia a declanşat cercetări, conform art.218 alin(4) din Legea nr. 62 din 2011 a dialogului social: ”declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor art. 205 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, respectiv neasigurarea serviciilor de transport, la cel puţin o treime din activitatea normală”.

Jandarmeria Capitalei a dat 23 de amenzi

”De asemenea, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 125.000 de lei pentru:

– nerespectarea măsurilor privind organizarea de adunări publice în spaţii închise, aşa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

– desfăşurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 și

– nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a mai transmis Poliţia Capitalei.

Grevă la metrou. Lucian Bode face apel la dialog

grevă la metrou Vinerea Verde Lucian Bode împlinește 46 de ani finalizarea Magistralei 5 de metrou teste la metroul din Drumul Taberei metroul în starea de urgență distanțare socială în trenuri noul coronavirus Bode a mers cu metroulMinistrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că protestul de la metrou, chiar dacă este spontan, este ilegal în condiţiile stării de alertă.

Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, despre măsurile pe care le pot lua structurile MAI în contextul grevei de la metrou, Lucian Bode a spus că a discutat încă de joi seară cu actualul ministru al Transporturilor, când avea informaţii privind o şedinţă a sindicaliştilor, iar vineri dimineaţă a discutat de câteva ori şi cu premierul Florin Cîţu.

”Avem în acest moment dislocate forţe de ordine, dar pentru mine foarte importantă, pe de o parte, este asigurarea ordinii publice, restabilirea ordinii publice, dar în acelaşi timp este foarte important cum rezolvăm această problemă. Din punctul meu de vedere, nu există altă cale de rezolvare decât dialogul”, a spus ministrul.

El a adăugat că principalul obiectiv al structurilor MAI este acela de a-i determina pe cei implicaţi în conflictul spontan de muncă să respecte legea. ”Legea este foarte clară: astfel de acţiuni nu pot avea loc, nici dacă au caracter spontan, în starea de alertă. Sunt reguli de protecţie sanitară care în acest moment sunt încălcate şi, în consecinţă, avem obligaţia să îi determinăm pe cei aproximativ 450 – 500 de angajaţi ai Metrorex, care sunt în acest moment în această acţiune de protest, să respecte legea”, a declarat Bode.

El a spus că, în acelaşi timp, a cerut structurilor MAI să mobilizeze efective mai mari pentru a determina cetăţenii să respecte regulile de protecţie sanitară în staţiile de transport public de la suprafaţă, care sunt supraaglomerate pe fondul grevei de la metrou. ”Fac un apel către conducerea sindicatelor de la Metrorex să meargă pe calea dialogului, să discute cu directorul general de la Metrorex, cu conducerea ministerului şi să revină urgent la normalitate, să respecte legea. Nu este permis ca în situaţia pandemică în care ne aflăm astăzi cineva se supără şi blochează o cale de acces şi un mijloc de transport sigur în Bucureşti, aşa cum este metroul. (…) Este inadmisibil acest lucru. Efectele acestei acţiuni spontane ale angajaţilor Metrorex sunt greu de cuantificat în ceea ce priveşte riscurile la care expun cetăţenii din Bucureşti”, a adăugat Lucian Bode.

Și premierul Florin Cîțu a reacționat vineri și a catalogat protestul ca fiind ilegal. ”Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață”, a declarat Cîțu.

Ultimele Articole