spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

Posibilă grevă la Calea Ferată din Moldova. Se cere un ajutor de urgență de la Guvern

O posibilă grevă la Calea Ferată din Moldova i-a determinat pe parlamentarii de la Chișinău să ceară Guvernului acordarea unui ajutor întreprinderii de stat, pentru plata restanțelor salariale.

grevă la Calea Ferată concedieri la Calea Ferată din Moldova majorări de salarii la CFM Sindicaliștii de la CFM Feroviarii din Republica Moldova

Membrii Comisiei de anchetă în cazul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) vor solicita Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) să aloce din bugetul de stat subvenții pentru angajații CFM, care nu și-au mai primit salariile de cinci luni. Potrivit estimărilor deputatului Alexandru Slusari, restanțele salariale ale angajaților CFM se ridică la 164 milioane de lei moldovenești, echivalentul a 7,6 milioane de euro.

Parlamentarii vor să evite o grevă la Calea Ferată din Moldova

”Datoriile salariale pun în pericol activitatea entității, care poate fi stopată săptămâna viitoare, în urma grevei generale. Evident că întreprinderea nu poate miza pe sprijinul sistemic și consistent al Guvernului cel puțin până în septembrie”, a precizat deputatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În acest context, parlamentarul a propus ca grupul de deputați care investighează situația întreprinderii să se adreseze urgent către Comisia pentru Situații Excepționale cu solicitarea să aloce subvenții angajaților CFM. ”E nevoie de aproximativ 55 de milioane de lei (moldovenești, echivalentul a 2,5 milioane de euro – n.red.) pentru a nu pierde cadrele valoroase ale acestei întreprinderi strategice. Sper foarte mult că inițiativa mea să fie susținută în scurt timp de toți membrii comisiei, cu elaborarea unui mecanism agreat de toți”, a spus el, citat de site-ul Anticoruptie.md.

Un raport de audit despre felul în care au fost gestionate resursele financiare publice și patrimoniul public de către CFM în 2018–2019, efectuat de Curtea de Conturi, arată că întreprinderea a cheltuit, doar în această perioadă, aproape 900.000 de lei (42.000 de euro) pentru alimentarea autoturismelor angajaților și a cumpărat bunuri de peste 50 milioane de lei (2,3 milioane de euro) care stau abandonate. (A.B.)

Ultimele Articole