sâmbătă, iunie 3, 2023
spot_img

Un lider sindical amenință cu greva generală la CFR Călători. Care este motivul

Președintele unei federații sindicale de la calea ferată a amenințat luni că va declanșa greva generală la CFR Călători. Motivul pare a fi izvorât dintr-o neînțelegere.

greva generală la CFR Călători proteste sindicale la CFR

”Este anormal ca CFR Călători, care are 90% din ponderea pieței de transport feroviar de călători, să fie dată la o parte și să facă probe cu un operator feroviar privat. Considerăm că pe toate secțiile bune sunt introduși operatori de transport feroviar de călători privați, în timp ce companiei CFR Călători i se lasă toate secțiile nerentabile, fapt ce este anormal. Vorbim aici despre discriminare făcută de privați către operatorii de stat. Suntem în documentare să aflăm din ce cauză nu a fost operatorul de stat pe distanța Gara de Nord – Aeroportul Otopeni și în funcție de acest lucru vom lua poziție. Este inadmisibil ce s-a întâmplat. Nu înțelegem. Este ceva inexplicabil. Ne-a lăsat fără cuvinte, dar pentru a fi cât mai bine documentați, ne informăm și ulterior vom acționa. Este inadmisibil să fie făcut ceva pe banii statului român și să circule operatorii de transport feroviar de călători privați. Prima oară când au apărut s-a spus că intră pe secțiile neinteroperabile, să arate cât de buni sunt față de operatorul de stat. Acum au ieșit după toate secțiile neinteroperabile și le pasează la operatorul de stat și ei se duc numai pe secțiile bune”, a declarat pentru B1.ro Rodrigo Gabriel Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicale a Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).

Rodrigo Maxim: se poate ajunge la greva generală la CFR Călători

Reacția sa pare să fi fost cauzată de o neînțelegere. Constructorul gălățean Arcada Company a făcut duminică primele teste pe calea ferată de la Aeroportul Henri Coandă cu un automotor al operatorului privat Transferoviar Călători, după cum a relatat Club Feroviar. Însă după ce va fi finalizată, pe noua conexiune feroviară vor circula automotoare Siemens Desiro (Săgeata Albastră) ale CFR Călători.

Informația potrivit căreia trenul de test la aeroport nu a aparținut operatorului feroviar de stat CFR Călători, ci  unui operator privat, i-a indignat pe ceferiști, iar Rodrigo Maxim amenință cu proteste, inclusiv cu oprirea activității dacă situația nu se va rezolva.

El a atras atenția că, dacă problema va continua, ceferiștii vor protesta și vor ajunge chiar să oprească activitatea: ”Vom lua poziție și vom continua cu mitinguri de protest și chiar cu oprirea lucrului dacă situația va continua în felul acesta. Nu vom accepta ca pe secția Gara de Nord – Otopeni să circule operatorul privat și operatorul de stat să stea să se uite. Urmărim cu deosebită atenție și vom merge până la oprirea lucrului dacă situația va rămâne așa”.

Ultimele Articole