spot_img
miercuri, martie 22, 2023
spot_img

Grevă generală în Marea Britanie. Traficul feroviar, suspendat în cea mai mare parte

O grevă generală în Marea Britanie a fost declanșată miercuri de sindicaliștii din mai multe domenii, printre care și cei din transportul feroviar.

O jumătate de milion de cadre didactice, funcţionari publici şi mecanici de locomotivă din Regatul Unit erau aşteptaţi să participe miercuri la cea mai amplă mişcare de protest din ultimul deceniu, relatează Agerpres.

Grevele masive, care presupun închiderea totală sau parţială a circa 85% din şcoli, mobilizarea armatei pentru a păzi graniţele ţării şi suspendarea traficului feroviar în mare parte din ţară, vor fi însoţite de mitinguri de protest față de un proiect de lege ce vizează limitarea dreptului la grevă în anumite sectoare. Potrivit sindicatelor, o astfel de măsură va înrăutăţi şi mai mult relaţiile de muncă.

Grevă generală în Marea Britanie, după cea din Franța

Greva mecanicilor de locomotivă din Marea Britanie vine la doar o zi după cea declanșată de colegii lor din Franța, care erau nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare, așa cum a scris Club Feroviar.

„După ani de tăieri brutale, asistenţi medicali, profesorii şi alte milioane de funcţionari publici şi-au văzut decimat nivelul de trai şi urmează să se confrunte cu şi mai multă sărăcie. În loc să elaboreze noi modalităţi de a ataca dreptul la grevă, miniştrii ar trebui să majoreze salariile în economie, începând cu o remunerare decentă pentru lucrătorii din sectorul public”, a declarat Paul Nowak, secretar general al asociaţiei sindicale TUC (Trades Union Congress).

Angajaţii cer majorări salariale peste nivelul inflaţiei pentru a acoperi creşterile ameţitoare de preţuri la alimente şi utilităţi, reclamând că se simt stresaţi şi subevaluaţi şi nu reuşesc să-şi acopere cheltuielile lunare.

Guvernul premierului Rishi Sunak a adoptat până acum o poziţie dură în ceea ce priveşte grevele din sectorul public, afirmând că a ceda în faţa revendicărilor salariale nu ar face decât să alimenteze inflaţia. Partidul Conservator al premierului este cotat însă în sondaje cu circa 25% sub Partidul Laburist, de opoziţie, iar grevele contribuie la problemele politice ale premierului.

Potrivit Centrului pentru cercetări economice şi de afaceri CEBR, grevele din ultimele opt luni, până în ianuarie, au costat Marea Britanie circa 1,7 miliarde de lire, adică 0,1% din PIB.

Ultimele Articole