spot_img
miercuri, martie 22, 2023
spot_img

Grevă generală în Franța, ca protest la reforma pensiilor. Circulația feroviară e paralizată

O grevă generală în Franța a fost declanșată marți de sindicatele din aproape toate domeniile de activitate, cu câteva zile înainte de adoptarea, probabilă, în Parlament a unei reforme controversate a sistemului de pensionare.

O Franţă paralizată ”este evident o situaţie nefavorabilă pentru concetăţenii noştri şi primii penalizaţi, când au loc greve, sunt francezii cu venituri modeste”, a arătat luni seara premierul Elisabeth Borne, care a apărat o reformă destinată să asigure perenitatea ”unuia dintre pilonii modelului nostru social”.

Secretarul general al confederației sindicale CFDT, Laurent Berger, a prognozat ”o zi de mobilizare extrem de puternică” şi a făcut un apel către preşedintele Emmanuel Macron ”să nu rămână surd”, relatează Agerpres. La rândul său, sindicatul Solidaires mizează pe un ”tsunami social” să convingă Guvernul să dea înapoi cu privire la principala măsură a proiectului de reformă, majorarea vârstei legale de pensionare de la 62, până la 64 de ani (adică mai puțin față de cât este acum în România – n.red.).

Toate sondajele arată că majoritatea francezilor se opun majorării vârstei de pensionare, chiar dacă recunosc că până la urmă va fi pusă în practică. Cea de-a şasea zi de proteste naţionale marchează şi debutul grevelor prelungite în mai multe sectoare, de la transporturi şi până la rafinării şi energie, comerţ sau salubritate.

Grevă generală în Franța. Grevele în transporturi vor continua și miercuri

Compania feroviară de stat SNCF şi companiile de transport din regiunea Parisului se aşteaptă la un trafic perturbat marţi dar şi miercuri.

”Traficul va rămâne perturbat puternic și miercuri”, a avertizat SNCF, citată de TF1. Aceste perturbări se vor manifesta și la nivelul transportului public din regiunea pariziană, la metrou și la RER (rețeaua de trenuri metropolitane).

Ultimele Articole