spot_img
vineri, iulie 1, 2022
spot_img

Greva feroviară din Franța continuă și de Crăciun, și de Revelion. Sindicaliștii nu sunt dispuși la compromis

Greva feroviară din Franța va continua și de Crăciun, și de Revelion, în ciuda propunerii de compromis înaintate de oficialii guvernamentali.

Greva feroviară din Franța grevă la SNCF grevă feroviară în Franța

După un weekend în care grevele au complicat plecările călătorilor în vacanţele de dinaintea sărbătorilor de iarnă, luni au circulat doar 40% din trenurile de mare viteză şi cele expres regionale şi 20% din garniturile din suburbiile Parisului.

În capitala Franței, activitatea transportului public rămâne redusă, numai două linii de metrou din 16 circulând normal. Mai mult, manifestanţii au blocat luni pentru scurt timp linia 1 a metroului parizian şi au ocupat peroanele de la Gare de Lyon, unde au avut loc confruntări cu forţele de ordine, relatează Agerpres.

Nu se aşteaptă o îmbunătăţire a situaţiei nici marţi, în ajunul Crăciunului, când trenurile din suburbiile Parisului îşi vor opri progresiv circulaţia începând cu ora locală 18:00 şi până cel mai devreme miercuri după-amiază, a avertizat Societatea Naţională a Căilor Ferate (SNCF). Nu se întrevede aşadar o suspendare a mişcării greviste, în pofida apelurilor preşedintelui Emmanuel Macron, care sâmbătă le-a cerut protestatarilor să dea dovadă de ”spirit de responsabilitate” şi să-şi suspende acţiunile măcar în timpul sărbătorilor.

Greva feroviară din Franța, protest față de reforma pensiilor

Noul înalt comisar al Guvernului pentru reforma pensiilor, Laurent Pietraszewski, a apreciat că noile propuneri de compromis transmise sindicatelor din SNCF şi RATP (metroul parizian) privind vârsta de pensionare şi nivelul pensiilor ar trebui să conducă la încetarea grevelor, opinie neîmpărtăşită însă de sindicate.

Unul dintre acestea, sindicatul CGT, a promis o serie de acţiuni în perioada sărbătorilor pentru a menţine presiunea asupra guvernului, cum ar fi adunări în faţa primăriilor sau sediilor partidului prezidenţial La Republique En Marche (LREM). Membrii acestui sindicat au votat luni, cu o majoritate la limită, pentru oprirea rafinăriei Grandpuits, din apropiere de Paris, după ce duminică au oprit în urma unui vot similar şi producţia rafinăriei Lavera, situată lângă Marsilia.

Guvernul de la Paris, susţinut de Comisia Europeană, care consideră ”necesară” această reformă a sistemului de pensii, încearcă să adopte un ”sistem universal” de pensii pe puncte, care să elimine regimul pensiilor speciale, mai ales cele de care beneficiază lucrătorii din societăţile de transport public, care se pot pensiona mai devreme.

Ultimele Articole