spot_img
miercuri, august 10, 2022
spot_img

Greva feroviară din Franța continuă. Sindicaliștii au refuzat armistițiul propus de Emmanuel Macron

Greva feroviară din Franța continuă, în ciuda faptului că președintele Emmanuel Macron a propus un armistițiu în perioada sărbătorilor de iarnă.

Greva feroviară din Franța

Primul sfârşit de săptămână al vacanţei de Crăciun continuă să fie afectat în Franţa de greve ca urmare a unui trafic feroviar „foarte perturbat”, care a pus sâmbătă la grea încercare răbdarea călătorilor şi care se anunţă a fi la fel de dificil şi duminică.

O perioadă aşteptată cu speranţă de Guvern, o pauză pentru sărbătorile de sfârşit de an a mişcării greviste declanşată în urmă cu 18 zile în semn de protest faţă de reforma pensiilor şi în special a încetării regimului special pentru lucrătorii feroviari, nu s-a concretizat, transmite Agerpres.

Preşedintele Emmanuel Macron, aflat la Abidjan, le-a cerut greviştilor să dea dovadă de „spirit de responsabilitate”. „Mişcările de grevă sunt justificate, sunt protejate constituţional. Dar cred că există momente în viaţa unei naţiuni în care este de asemenea bine să ştii să faci o pauză pentru a respecta familia şi viaţa de familie”, a declarat şeful statului francez.

Greva feroviară din Franța se acutizează de luni

Un purtător de cuvânt al SNCF a declarat pentru AFP că rămâne valabil obiectivul de a permite ca 850.000 de deţinători de bilete să poată călători până duminică. Societatea feroviară de stat are programată pentru sâmbătă şi duminică circulaţia a jumătate din trenurile de mare viteza (TGV), a 30% din trenurile regionale şi a 20% din cele din suburbiile Parisului, urmând ca de luni numărul trenurile ce vor fi puse în circulaţie să scadă.

În ceea ce priveşte traficul metroului parizian (RATP), foarte perturbat sâmbătă când opt linii au continuat să fie închise, duminică acesta va fi şi mai îngreunat, doar două linii din totalul de 16 urmând să fie deschise. În consecinţă, blocajele în trafic s-au înmulţit sâmbătă seara pe autostrăzile din regiunea pariziană.

Sindicatele din transporturi cer Guvernului francez să reanalizeze sau să retragă planul de unificare a regimurilor de pensii. Totodată, ele sunt nemulţumite de decizia Guvernului de a creşte vârsta minimă de pensionare la 64 de ani începând din 2027.

Ultimele Articole