spot_img
miercuri, martie 22, 2023
spot_img

Greu de concediat. Traian Preoteasa, victorie de moment în justiție împotriva CFR SA

Compania CFR SA a declarat joi recurs împotriva unei decizii judecătorești de suspendare a judecății concedierii directorului general CFR Călători, Traian Preoteasa, până la pronunțarea într-un alt dosar. Traian Preoteasa, victorie de moment în justiție împotriva CFR SA.

Potrivit site-ulul portal.just.ro CFR SA a apelat la recurs împotriva unei decizii a Tribunalului București. Aceasta „suspendă judecarea cauzei, până la soluţionarea definitivă a cauzei ce formează obiectul dosarului nr.23681/3/2022 al Tribunalului Bucureşti. Cu drept de recurs pe perioada suspendării”.

Traian Preoteasa, victorie de moment în justiție împotriva CFR SA

Fiind suspendată judecata cauzei, Traian Preoteasa e greu de concediat de către Ion Simu-Alexandru, șeful CFR SA.

În ceea ce privește dosarul 23681, care trebuie judecat anterior unei pronunțări privind concedierea lui Preoteasa, acesta a fost pierdut inițial de șeful CFR Călători. La începutul acestui an, Preoteasa a făcut apel împotriva deciziei care dădea câștig de cauză companiei CFR SA.

Citește aici cum a fost considerat Preoteasa cel mai bun să conducă CFR Călători, companie cu peste 600 milioane lei pierderi.

Traian Preoteasa, de profesie director pe viață

După ce a adus CFR Călători la pierderi uriașe, de peste 600 de milioane de lei, și a împins CFR Marfă în aventura concordatului, Traian Preoteasa se vede un salvator al căii ferate din România, un expert care nu merită să fie dat afară de la CFR SA și care poate ocupa fără probleme funcții de conducere și la CFR Călători, și la CFR SA.

În luna decembrie, Tribunalul București a respins cererea lui Traian Preoteasa ca nefondată, potrivit site-ului Tribunalului București. „Tip soluție: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Respinge acţiunea completată ca nefondată cu apel în 10 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.”

La finele lunii septembrie 2022, șeful CFR Călători, Traian Preoteasa, a acționat în instanță CFR SA, companie în a cărei schemă de personal figura drept consilier, după ce directorul general CFR SA, Ion Simu-Alexandru, i-a desfăcut contractul de muncă din cauza absențelor nemotivate.

Traian Preoteasa pare a fi un iubitor al proceselor împotriva celor care, i se pare domniei sale, au ceva cu el. După ce a acționat în instanță Club Feroviar pentru un articol pe tema serviciilor oferite de CFR Călători clienților, articol urmat și însoțit de altfel de prezentarea punctului său de vedere – în virtutea dreptului la replică pe care îl are, Traian Preoteasa a dat în judecată și CFR SA, companie pe ale cărei state s-a aflat, în pofida faptului că deținea funcția de director general al CFR Călători.

La data de 26 septembrie 2022, șeful CFR Călători a depus o acțiune la Tribunalul București, Secția VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale cu obiect „contestație decizie concediere”. Preoteasa Traian apărea drept contestator, iar CFR SA era intimată.

Cum a început conflictul Preoteasa – Simu

Traian Preoteasa era director general adjunct tehnic la compania de infrastructură CFR SA, având postul rezervat definitiv încă din noiembrie 2019, după cum relata aici Club Feroviar. În perioada în care a fost director general la CFR Călători, funcție în care a fost propulsat de fostul ministru interimar al Transporturilor Dan Vîlceanu (PNL), Traian Preoteasa era în concediu fără salariu la CNCF CFR SA. La fel s-a întâmplat și câtă vreme a fost director general la CFR Marfă.

Aceasta, în așa fel încât în cazul în care lui Traian Preoteasa nu i s-ar mai fi prelungit mandatul de director general al CFR Călători, el putea reveni, chiar de a doua zi, pe funcția de director tehnic la CNCF CFR SA. „Artificiul” lui Preoteasa l-a impiedicat pe Ion Simu-Alexandru să își pună alesul, pe Petru Ceșa, director tehnic al CFR SA. Ca urmare, Simu-Alexandru a decis să-l retrogradeze pe Preoteasa din funcția de director general adjunct tehnic și să-i ofere altă poziție.

Simu l-a convins pe Preoteasa să accepte. A fost emisă o Decizie de către Direcția de Resurse Umane a gestionarului de infrastructură. „De la data de 1 august 2022, domnului Preoteasa Traian, director general adjunct la Sectorul Tehnic din Centralul CFR SA i s-a modificat contractul individual de muncă (…) și se numește în funcția de consilier la Cabinet Consiliere și Cercetare Internă din centralul CFR SA”, se arăta într-un document.

Șeful CFR SA nu s-a ținut de promisiune și nu i-a prelungit concediul fără plată omologului său de la operatorul feroviar de stat. Pentru a evita ceea ce deja anticipa că se va întâmpla, Traian Preoteasa și-a luat o zi de concediu medical, depunând documentul în acest sens la CFR SA.

Cu toate acestea, a doua zi, directorul general al CFR Călători a primit o înștiințare din partea Direcției de Resurse Umane de la CFR SA că i s-a desfăcut contractul individual de muncă, pentru absențe nemotivate de la serviciu.

Ultimele Articole