Ministerul Transporturilor a realizat un proiect de act normativ care va face posibilă achiziționarea legitimațiilor de călătorie pentru studenți și elevi, cu metroul sau cu trenul, on – line sau de la automate de bilete. Din păcate pentru pensionari și veterani de război prezența fizică la ghișee rămâne obligatorie.
doru.cireasa@clubferoviar.ro
„Prin această Hotărăre de Guvern se doreşte, pentru transportul pe calea ferată, eliminarea condiționării de emitere a legitimațiilor de călătorie on-line prin încheierea unui Protocol între operatorii de transport și implementarea unui mod de lucru simplificat de validare/confirmare a calității de student în vederea achiziționării legitimațiilor de călătorie on-line și prin automate de vânzare”, explică inițiatorii.
Valabilitatea vizei vechi se prelungește
Pentru elevi se propune posibilitatea efectuării călătoriilor pe o perioadă de 30 zile de la începutul anului școlar cu viza de valabilitate veche, deoarece anul școlar începe la data de 1 septembrie, iar cursurile încep în jur de 15 septembrie; vizele pentru anul școlar se aplică după data de 15 septembrie. Pentru studenți, mai puțin cei din anii terminali, s-a prevăzut data de 15 octombrie, având în vedere faptul că majoritatea unităților de învățământ universitar încep anul universitar în jurul datei de 1 octombrie.
Pentru ca elevii și studenții care au finalizat cursurile ultimului an să poată fi identificați la casele de bilete ale operatorului de transport, unitățile de învățământ vor înscrie ”an terminal” în dreptul vizei de valabilitate pentru anul școlar/universitar în curs.
Ce mai prevede proiectul:
- Abrogarea prevederilor referitoare la elevii orfani, elevi cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială.
- Actualizarea prevederilor Normelor Metodologice prin eliminarea prevederilor care fac trimitere la transportul studenților în baza adeverinței de student, prevederi care erau valabile pentru modul de efectuare al călătoriilor anterior anului școlar 2017/2018.
- Pentru transportul pe calea ferată, în cazul studenților străini care nu au CNP pe actul de identitate sau pe pașaport, unitatea de învățământ va completa pe legitimația student pentru reducere/gratuitate la transport seria și numărul pașaportului.
- Pentru studenți, la transportul pe calea ferată, având în vedere faptul că pe legitimația de student cu reducere/gratuitate la transport există și fotografia studenților dar și CNP, respectiv serie și număr pașaport, se propune eliminarea prezentării actului de identitate la emitarea legitimațiilor de călătorie gratuite, cât și la verificarea în tren.
Proiectul prevede că pentru călătoria la vagon de dormit, vagon cuşetă sau la clasa I, toate categoriile de elevi vor plăti integral următoarele diferenţe tarifare: diferenţă de clasă, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuşetă, după caz.
Legitimaţiile de călătorie pot fi achiziţionate şi on-line/automate de vânzare legitimaţii de călătorie, în baza confirmării/validării calităţii de elev la casele de bilete, conform reglementărilor proprii ale operatorilor de transport feroviar. Confirmarea/validarea calității de elev se efectuează o singură dată pentru fiecare an şcolar în cadrul căruia au loc călătoriile.
O cerință veche
Posibilitatea emiterii legitimațiilor de călătorie on-line este o cerere veche a studenților și elevilor. În luna mai 2020 două asociații ale acestora cereau expres acest lucru.
“Facem apel către reprezentanții Guvernului, ai Ministerului Transporturilor și Ministerului Educației și Cercetării să asigure de urgență studenților și elevilor posibilitatea de a procura legitimatii de călătorie online pentru transportul feroviar prin transmiterea datelor din Registrul Matricol Unic și Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România către operatorii de transport feroviar. În același timp, solicităm operatorilor de transport feroviar și MT să asigure infrastructura necesară, respectiv baze de date securizate pentru gestionarea corespunzătoare a datelor personale ale elevilor și studenților”, se arăta într-un comunicat dat publicității de cele două organizații în primăvară.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor solicitau introducerea de urgență a posibilității procurării de bilete online pentru studenți și elevi la transportul feroviar.
“Facem apel către reprezentanții Guvernului, ai Ministerului Transporturilor și Ministerului Educației și Cercetării să asigure de urgență studenților și elevilor posibilitatea de a procura legitimatii de călătorie online pentru transportul feroviar prin transmiterea datelor din Registrul Matricol Unic și Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România către operatorii de transport feroviar. În același timp, solicităm operatorilor de transport feroviar și MT să asigure infrastructura necesară, respectiv baze de date securizate pentru gestionarea corespunzătoare a datelor personale ale elevilor și studenților”, mai spuneau acestea.