spot_img
sâmbătă, iulie 2, 2022
spot_img

Organizațiile studenților apelează la Avocatul Poporului pentru gratuitățile pe calea ferată

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis către Avocatul Poporului un memoriu prin care cere sesizarea Curţii Constituţionale a României cu o excepţie de neconstituţionalitate privind Ordonanţa care a eliminat gratuitățile pe calea ferată.

gratuitățile pe calea ferată

”Această acţiune este complementară demersurilor pe care federaţia le-a întreprins încă de la momentul anunţării intenţiei Guvernului de eliminare a transportului feroviar gratuit pentru studenţi. De atunci până în prezent, am asistat la o reacţie haotică şi neargumentată a coaliţiei guvernamentale şi la promisiuni ferme uitate uşor de reprezentanţii partidelor politice de guvernare”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității marţi de ANOSR.

În opinia ANOSR, „există vicii de constituţionalitate intrinseci şi extrinseci multiple şi vădite care au atras depunerea memoriului către Avocatul Poporului, sperând ca aceste vicii să atragă sesizarea Curţii Constituţionale”.

Gratuitățile pe calea ferată au fost eliminate nejustificat, se plâng studenții

”Problemele cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care a eliminat transportul feroviar gratuit al studenţilor nu ţin doar de oportunitate, deşi acestea ar fi, oricum, suficiente – vorbim aici de lipsa unei analize bazate pe cifre, lipsa punerii în balanţă a beneficiilor aduse studenţilor şi companiilor feroviare faţă de costurile oricum reduse în pandemie ş.a.m.d. Am solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României pentru a analiza şi problemele constituţionale evidente – amintesc faptul că nu există o situaţie extraordinară şi urgenţa nu este în niciun fel motivată în cuprinsul OUG. Chiar Guvernul vorbeşte în preambulul ordonanţei de urgenţă de situaţia precară a studenţilor ca justificare pentru altă măsură din OUG, după care elimină transportul feroviar gratuit. Pe această din urmă temă, Guvernul nu oferă nici măcar o justificare de formă, nimic”, susţine Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR, citat în comunicatul citat.

Ca prim for sesizat, Senatul a adoptat luni proiectul de lege ce viza aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2021, prin care se elimină transportul gratuit pe calea ferată pentru studenți. (A.B.)

Ultimele Articole