spot_img
joi, decembrie 1, 2022
spot_img

Anunțată de două zile de Grindeanu, gratuitatea ucrainenilor la CFR Călători nu se aplică

Anunțată în urmă cu două zile de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, gratuitatea ucrainenilor la CFR Călători, pentru a se putea deplasa pe rețeaua feroviară românească, a rămas o simplă vorbă-n vânt. Casierele operatorului feroviar de stat nu au primit nicio înștiințare oficială și nu pot elibera bilete gratuite pe baza a ceea ce a scris ministrul pe Facebook.

UPDATE ”CFR Călători nu poate dispune modalitatea de tarifare”

CFR Călători a transmis o precizare în care confirmă faptul că nu există bază legală pentru a acorda gratuitate pentru refugiații din Ucraina, însă menționează că aceștia au circulat fără să plătească. Redăm în cele ce urmează comunicatul integral al operatorului feroviar de stat:

”CFR Călători s-a organizat astfel încât să poată răspunde cât mai bine situației create prin acest aflux de persoane refugiate, încă din momentul sosirii lor pe teritoriul României. Înțelegând situația deosebită care nu comporta amânare au fost dispuse măsuri în consecință pentru preluarea la transport a acestor grupuri de persoane refugiate. CFR Călători are convingerea că nu există nici o persoană refugiată care să nu fi avut acces în trenurile CFR Călători sau a cărui călătorie să fie întreruptă/condiționată de documentele de transport prezentate. Au fost făcute demersuri pentru crearea unui cadru de reglementări care să îmbunătățească modul de acces la transport și să reducă la maximum posibil aspectele care ar fi de natură să temporizeze preluarea călătorilor, dar în același timp să asigure conformitatea cerințelor Regulamentului de transport. Aceste reglementări /legiferări exced competențele CFR Călători (sublin. ns). Facem mențiunea că CFR Călători nu poate dispune modalitatea de tarifare (sublin.ns.) cu atât mai mult pentru trenurile care nu au circulație pe teritoriul național”.

Anunțul făcut marți de Grindeanu privind gratuitatea ucrainenilor la CFR Călători

”TOȚI cetățenii ucraineni circulă GRATUIT cu trenurile CFR (pe o perioadă nedeterminată, având în vedere situația din Ucraina)”, scria în urmă cu două zile pe contul său oficial de Facebook ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Declarația a fost făcută marți și în cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament, așa cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar.

CITEȘTE și Gratuitate pe CFR pentru refugiații ucraineni. Și alte țări europene au luat această măsură

Pentru gratuitatea ucrainenilor la CFR Călători trebuie un Ordin de ministru, care nu există

Ei bine, informația nu a fost comunicată oficial și angajaților CFR Călători, care nu pot elibera bilete gratuite pe baza unei postări pe Facebook. Ar fi nevoie de un Ordin de ministru sau de o Ordonanță de Urgență în acest sens, însă niciun act normativ de felul acesta nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial al României. Pe baza unei asemenea reglementări legislative, s-ar crea mecanismul pentru ca CFR Călători să-și poată deconta valoarea călătoriilor efectuate de refugiați și să-și primească banii de la Guvern. Exact ca în cazul oricăror altor gratuități și reduceri, așa cum s-a întâmplat și cu călătoriile gratuite ale studenților, sau cum se întâmplă în continuare cu reducerile pentru pensionari. Însă, așa cum spuneam, actul normativ nu există, așa că gratuitatea rămâne la ”mila” ceferiștilor.

La Gara Vaslui, gratuitatea uite-o, nu-i. Se dau bilete gratis la mica înțelegere cu ceferiștii

Miercuri, jurnaliștii de la Impact.ro au făcut un experiment din care a rezultat că nu a fost trimisă nicio informare oficială către angajații CFR Călători despre modul cum trebuie să procedeze în cazul refugiaților ucraineni.

”Nu este venit deocamdată nimic scris. Înțelegeți? La noi nu este nici o dispoziție în sensul acesta. Ce s-a mers, s-a mers așa…Înțelegeți? Am avut și acuma pentru trenul de București, efectiv s-a vorbit, deocamdată nu există nimic. Adică să vă zic că este o dispoziție în care noi să dăm bilete gratuite, nu este. Efectiv, nu știu până mâine să vă zic”, li s-a răspuns jurnaliștilor de către angajații Gării Vaslui.

Iulian Bulai le-a plătit biletele de tren unor refugiați ucraineni

Situația s-a perpetuat și joi, fiind semnalată pe contul său de Facebook de deputatul USR Iulian Bulai: ”Azi am dus-o pe sora mea la Aeroportul Otopeni. Mă abordează imediat o refugiată din Ucraina. Ea: Taxi? Eu: Nu, parlamentar! Poveste lungă pe scurt. 3 femei și Vladimir – un băiețel de trei ani. Vor să ajungă la unchiul din Germania. Ajungem la Gara de Nord, le iau bilet până la Viena cu trenul de mâine și zic doamnei că sunt 4 refugiați și că să aplice gratuitate pe teritoriul României. Așa cum a anunțat CFR – gratuitate la CFR pe teritoriul României pentru refugiații din Ucraina. Doamna de la ghișeu: nu se aplică, nu am fost înștiințați, nu am primit nicio telegramă sau înștiințare în acest sens. Nu pot să fac nimic. PS: am plătit bilet plin pentru cele 3 femei până la Viena. Copilul are gratuitate. Nu asta e ideea totuși: ci că sistemul nu funcționează, sau cel puțin nu funcționează pentru trenurile internaționale care merg pe teritoriul țării”.

Cătălin Drulă, apel către Sorin Grindeanu să dea Ordonanța de Urgență

gratuitatea ucrainenilor la CFR Călători audierea lui Cătălin Drulă în Parlament Mandatul lui Ovidiu VizantePrintre primii care au comentat la postare a fost colegul său de partid Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, care i-a dat și tag succesorului său în funcție: ”Sorin Grindeanu, trebuie să dați ordonanța de urgență care e deja scrisă de câteva zile de aparatul ministerului. Nu funcționează gratuitatea pe care deja ați anunțat-o și oamenii ăștia bătuți de soartă suferă”.

Grigore Mare: Ordonanța va intra în prima ședință de Guvern

trenurile pentru refugiați Ucraina-România salvarea societăţilor feroviare cotizația la sindicat acțiuni de protest la CFR electricieni în trenuri negocierile pentru CCM la CFR sunt trenuri aglomerate la CFR Călători CFR Călători vrea să cumpere automotoare sindicaliștii feroviari despre Rovana PlumbFaptul că gratuitatea se aplică la mica înțelegere a fost confirmat și de președintele Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane, Grigore Mare.

”Ordonanța este pregătită și, cel mai probabil, ea va intra în prima ședință de Guvern. Au mai fost grupuri de ucraineni care s-au urcat gratis în tren și nu au avut nicio problemă din partea personalului feroviar”, a declarat liderul sindical pentru Club Feroviar.

Consilierul lui Grindeanu dă vina pe CFR Călători. Operatorul nu are nicio reacție

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu a reacționat în niciun fel față de această situație. ”Încolțit” de jurnaliști pe acest subiect, consilierul său pentru relația cu presa, Alin Șerbănescu, a răspuns sec: ”Ministrul a spus că refugiații circulă gratis. Acum trebuie să explice CFR ce nu a înțeles din <circulă gratis>”, fără a preciza însă cum se poate aplica această măsură.

Oficialii CFR Călători nu au răspuns în niciun fel întrebărilor puse de jurnaliști pe aceată temă. Club Feroviar a trimis o solicitare oficială în acest sens către directorul general al operatorului feroviar de stat, Traian Preoteasa, însă până la ora publicării acestui artticol nu am primit niciun răspuns. Dacă și când ni se va răspunde vor publica și punctul de vedere al CFR Călători.

1.000 de refugiați vin la București cu trenul

Fără a preciza cum s-a rezolvat problema, din punct de vedere instituțional, CFR Călători a transmis ulterior că peste 1.000 de refugiati din Ucraina au sosit in gara Cristești județul Iași. ”Urmeaza să fie îmbarcați în 11 vagoane cu destinația București. Refugiații de origine azeră vor fi grupați la Romexpo, unde vor fi și cazați. Refugiații circulă gratuit”, a precizat operatorul feroviar de stat.

Ultimele Articole