Proiect de lege. PSD vrea ca și studenții români din străinătate să mergă gratis cu trenul

21 septembrie 2019

PSD a depus un proiect de lege pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale prin care și studenții români din străinătate să poată merge gratis cu trenul.

gratis cu trenul vagoane modernizate mersul trenurilor de Sfânta Maria călătorii cu trenul pentru studenți tren suplimentar spre Constanța revizia tehnică a vagoanelor

Astfel, studenţii cu burse la studii universitare în străinătate vor avea dreptul la reduceri de minimum 50% pe perioada vacanţei şi la o călătorie gratuită dus-întors cu trenul.

Potrivit proiectului de lege, articolului 205 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011 i se mai adaugă un alineat care prevede că studenţii bursieri la universităţi din afara ţării care se află pe perioada vacanţei în România beneficiază de tarif redus cu minim 50% pentru transportul local în comun, subteran sau de suprafaţă, precum şi pe mijloacele de transport intern auto, feroviar şi naval.

De asemenea, se mai adaugă un alineat nou care prevede că studenţii care au obţinut bursă de studii universitare şi post-universitare în străinătate beneficiază de gratuitate la o singură călătorie, dus-întors, la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Călătorie gratis cu trenul și reduceri la transportul urban

Totodată, prin această propunere legislativă se face precizarea clară a obligativităţii acordării reducerii de transport în comun, de minimum 50%,în timpul anului universitar, pentru studenţi, atât pentru mijloacele de transport terestru cât şi subteran.

Pentru finanţare, proiectul de lege propune utilizarea fondurilor de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Propunerea legislativă a fost semnată de 28 de senatori ai PSD şi depusă la Senat în procedură de urgenţă. Camera Deputaţilor va fi for decizional.