miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Grant european de 12 milioane de euro pentru modernizarea căii ferate din Republica Moldova

Un grant european în valoare de 12 milioane de euro va fi oferit Guvernului de la Chișinău pentru modernizarea căii ferate din Republica Moldova.

Grantul va fi oferit în cadrul proiectului BEI Global de reabilitare și modernizare a două secțiuni cheie de linii de cale ferată.

Comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi și președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyer, au semnat, în cadrul Forumului Global Gateway, desfășurat la Bruxelles, un contract în acest sens, informează site-ul Info Prut. Cu sprijinul unui împrumut ulterior de 42 de milioane de euro de la BEI Global, infrastructura feroviară modernizată nu numai că va îmbunătăți conectivitatea internă a Republicii Moldova, dar va oferi și o rută de export importantă pentru Ucraina, promovând stabilitatea regională și reziliența economică.

Modernizarea căii ferate din Republica Moldova, pentru aducerea ei la standardele UE

Proiectul va fi implementat de către operatorul feroviar Calea Ferată din Moldova și va viza reabilitarea infrastructurii feroviare pe coridorul de transport  Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari.

Acesta face parte dintr-o reformă generală la nivelul întregii țări, menită să îmbunătățească infrastructura feroviară existentă și să alinieze, pe termen lung, rețeaua feroviară a Republicii Moldova la standardele și practicile UE. Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Republicii Moldova va fi un element central al acestui proiect, asigurând o legătură esențială între vestul Ucrainei și porturile cheie de pe Dunăre și Prut.

”Pe măsură ce Republica Moldova devine parte integrantă a circulației bunurilor, oamenilor și serviciilor, modernizarea infrastructurii de transport a statului este imperativă. Prin urmare, mă bucur că această investiție va consolida reziliența infrastructurii feroviare din Republica Moldova, va îmbunătăți conectivitatea Republicii Moldova cu Ucraina și Europa și va aduce beneficii economiei din acest stat. În contextul Planului nostru Economic și de Investiții pentru Parteneriatul Estic, vom continua să modernizăm toate rutele necesare”, a declarat Olivér Várhelyi.

Prezent la Forumul Global Gateway, premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a mulțumit Comisiei Europene și BEI pentru susținerea eforturilor de a dezvolta o rețea feroviară modernă și eficientă în Republica Moldova. ”Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Republicii Moldova, care este un proiect de o importanță deosebită în contextul Culoarelor de Solidaritate, va aduce beneficii economice pe termen lung pentru întreaga regiune. Proiectul este o parte crucială a eforturilor noastre de a integra pe deplin R. Moldova în rețeaua feroviară europeană. Ne vom baza în continuare cu încredere pe sprijinul BEI și al UE pentru a atinge acest obiectiv”, a afirmat Dorin Recean la semnarea grantului investițional.

Ultimele Articole