VIDEO FOTO Cum arată trenul elvețian Goldenpass Express. Schimbă ecartamentul din mers

14 septembrie 2019

Trenul Goldenpass Express, al cărui design este realizat de renumitul designer italian Pininfarina, va fi operat de compania elveţiană de căi ferate MOB (Montreux Oberland Bernese).

Trenul va conecta trei dintre cele mai spectaculoase destinaţii turistice din Elveţia: Montreux, Gstaad şi Interlaken.

O provocare pentru inginerii care au creat acest tren a fost faptul că pe traseu există două tipuri de cale ferată, cu ecartament îngust de la Montreux la Zweisimmen şi cu ecartament european de la Zweisimmen la Interlaken. Inginerii au creat o soluţie revoluţionară, astfel încât garnitura îşi poate modifica ecartamentul din mers. Astfel, pasagerii îşi pot continua călătoria fără să fie nevoiţi să schimbe trenurile.

Goldenpass Express are ferestre panoramice

Designerii au dotat trenul cu ferestre panoramice de mari dimensiuni, care respectă în acelaşi timp standardele actuale de siguranţă feroviară. O caracteristică interesantă este faptul că geamurile nu au reflecţii ale luminii, astfel că pasagerii pot folosi nestingheriţi aparatele de fotografiat pentru a imortaliza peisajele superbe din exterior.

Pininfarina are o experienţă mare în proiectarea de trenuri, tot ei fiind designerii trenului Crystal Panoramic Express, și el operat de MOB. Tot ei au desenat interiorul şi exteriorul trenurilor de mare viteză din Italia şi Spania, precum şi vagoane pentru căile ferate din Elveţia, Danemarca şi Norvegia.