La aproape 11 luni de când a intrat în vigoare actul normativ care reglementează traseele de tren metropolitan, Glina și Cernica nu figurează pe harta acestora. Abonamentul cu care poți circula cu trenul la preț redus în București și județul Ilfov nu este valabil și pentru secția 801 Titan Sud-Oltenița.
Pe 30 aprilie 2024, a intrat în vigoare Ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii nr. 1039 privind aprobarea tarifelor care pot fi percepute de operatorii de servicii publice pentru serviciile de transport feroviar public de călători care fac obiectul obligației de serviciu public. În actul normativ erau stabilite, printre altele, și traseele de tren metropolitan din jurul marilor orașe din România.
În cazul regiunii București-Ilfov, traseele și tarifele pentru o călătorie sunt următoarele:
Linia 1. București Nord-Scroviștea 6 lei
Linia 2. București Nord-București Obor-Islaz 6 lei
Linia 3. București Nord-Domneștii de Sus hc 7 lei
Linia 4. București Nord-Greci 7 lei
Linia 5. București Nord-Aeroport Henri Coandă 5,5 lei
Linia 6. București Nord-București Progresu-Vidra 7 lei.
Biletele la aceste tarife și abonamentele valabile în toată zona metropolitană București-Ilfov (pentru trei ore, o zi, trei zile, șapte zile, 15 zile sau o lună) pot fi cumpărate doar de pe site-ul special dedicat al Autorității pentru Reformă Feroviară.
Ruta Titan Sud-Tânganu lipsește din traseele de tren metropolitan
Numai că degeaba ai abonament, pentru că dacă ai treabă la Cernica, de exemplu, el nu este valabil. Din lista de trasee lipsește cea care pornește din halta Titan Sud (pe teritoriul municipiului București, lângă stația de metrou Republica), spre București Sud Grupa C (Cățelu, pe teritoriul comunei Glina), Căldăraru, Cernica și Tânganu (raza comunei Cernica). Linia se continuă mai departe spre Oltenița, însă următoarele opriri sunt în afara zonei metropolitane București-Ilfov, mai exact în județul Călărași.
Club Feroviar a semnalat încă din vara anului trecut omisiunea, iar atunci președintele de la acea vreme al ARF, Ștefan Roșeanu, ne-a răspuns: ”ARF va lua toate măsurite legale necesare pentru actualizare şi va propune introducerea liniei Titan Sud-Cernica-Tânganu în zona metropolitană Bucureşti, printr-un proiect de ordin de ministru, care să completeze şi să modifice prevederile OMTI nr. 1039/2024, în cel mai scurt timp posibil”. Între timp, Roșeanu a plecat de la conducerea ARF, iar sintagma ”cel mai scurt timp posibil” s-a transformat în aproape 11 luni. Și tot nu s-a rezolvat.
Ori minte ARF, ori completarea s-a pierdut pe drum
Am revenit cu o solicitare la ARF, iar directorul general al instituției, Ilie Cîrceag, ne-a răspuns: ”Pe site-ul MTI1 se află în transparenţă decizonală proiectul de <Ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii pentru completarea şi modificarea prevederitor Ordinului MTI nr. 1039/2024>. ARF a transmis Direcţiei Transport Feroviar, din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, propunerea de introducere a liniei Titan Sud – Tânganu hc în tabelul 4.43 din Anexa la Ordinul MTI nr.1039/2024. Imediat după aprobarea ordinutui de actualizare şi completare a Ordinului MTI nr. 1039/2024, ARF va solicita SC lnformatică Feroviară SA să introducă linia Titan Sud – Tânganu hc în serviciul informatic Ghișeu Unic – Vânzare Online. Vă asigurăm că ARF, împreună cu operatorii de transport feroviar care efectuează transport public feroviar de călători şi se conformează obligaţiilor de serviciu public de interes naţional, desfăşoară toate demersurile legale necesare pentru îmbunătăţirea şi modernizarea permanentă a serviciilor oferite publicului călător”.
Numai că în proiectul postat pe site-ul ministerului (linkul ne-a fost dat în răspunsul primit de la ARF) abia săptămâna trecută și despre care am scris nu apare nicio referire la linia Titan Sud-Tânganu. Nici în Nota de fundamentare și nici în proiectul propriu-zis.
CITEȘTE și La îndemnul lui Preoteasa, Grindeanu le-a pus gând rău trenurilor metropolitane
Deci ori ARF minte, ori chiar a făcut propunerea de completare a anexei respective, dar s-a pierdut pe drum.
Primăria Cernica a investit în mobilitatea feroviară a locuitorilor
Excluderea acestei rute din traseele de tren metropolitan este cu atât mai revoltătoare cu cât Primăria comunei Cernica este una dintre puținele din țară care au investit în facilitarea mobilității feroviare a cetățenilor.
Primăria a construit în anul 2019 un peron în halta Tânganu, iar în 2021 a fost realizat un peron modern la Punctul de Oprire Cernica. În ceea ce privește peronul de la Căldăraru, viceprimarul în funcție al comunei Cernica, Florin Vasile, ne-a declarat recent că, în funcție de estimările bugetare pe acest an este foarte posibil ca în perioada următoare să fie construit unul nou și aici. ”Vom decoperta, vom turna beton și vom construi un refugiu nou acoperit pentru călătorii care așteaptă venirea trenului. Va dura maximum o lună lucrarea propriu-zisă”, ne-a spus el.
Linia ferată Titan Sud-Oltenița este închiriată către Transferoviar Infrastructură Neinteroperabilă și pe aici circulă zilnic 11 perechi de trenuri operate de Transferoviar Călători. Un bilet Titan-Sud Cernica costă 5 lei.