Germania si Austria vor cumpara, in comun, 300 de tram-trenuri

Sapte operatori de transport alaturi de Asociatia Germana a Companiilor de Transport (VDV) au anuntat formarea unui grup (VDV TramTrain) in vederea plasarii de comenzi in comun pentru achizitionarea de tram-trenuri moderne. Operatorii din grupul nou format utilizeaza deja acest tip de transport, dupa modelul orasului Karlsruhe, primul care a introdus serviciul tram-tren.

Astfel, din grupul VDV TramTrain fac parte Karlsruhe Transport Authority (KVV) si Albtal Transport Company (AVG), Saarbahn Netz, Kasseler Verkehrs Gesellschaft (KVG), Erms-Neckar-Bahn, Regionaltangente West din Germania dar si Schiene Oberösterreich, din Austria. Asocierea va fi condusa de catre Thorsten Erlenkötter, din partea operatorului german AVG.

Planurile actuale prevad o comanda-cadru pentru pana la 300 de tram-trenuri, aproximativ 180 dintre acestea urmand sa intre in parcul de material rulant al AVG si KVV, din Karlsruhe.

VDV TramTrain intentioneaza sa anunte licitatiile in toamna anului 2018. Potrivit solicitarilor, primele patru prototipuri din aceste vehicule de cale ferata vor trebui livrate la trei ani de la plasarea comenzii, mai exact, in 2021. Livrarile in serie ar putea incepe din prima jumatate a lui 2024.

Operatorul AVG considera ca formarea grupului VDV TramTrain va asigura viabilitate, pe viitor, pentru modelul Karlsruhe, noi operatori de transport feroviar putand astfel sa-l utilizeze.

In urmatoarele cateva saptamani vor fi demarate lucrarile privind elaborarea unei specificatii tehnice pentru noile vehicule.

Operatorii de transport sunt de parere ca achizitia de tram-trenuri in aceasta formula, a asocierii, inseamna reduceri ale costurilor de achizitie de aproximativ 100 milioane de euro.