luni, septembrie 25, 2023
spot_imgspot_img

Germania alocă 12,5 miliarde de euro pentru infrastructura feroviară

Ministerul Federal pentru Afaceri Digitale și Transporturi (BMDV) a anunțat o alocare bugetară de 12,5 miliarde de euro pentru căile ferate germane din Fondul pentru climă și transformare (KTF, Der Klima- und Transformationsfonds) ca o prioritate pentru acest „mod de transport ecologic”.

Potrivit BMDV, acest sector a fost „neglijat în mod considerabil în ultimele decenii”, ceea ce a dus la un „uriaș rest de investiții” care va necesita o finanțare suplimentară de până la 45 de miliarde de euro până în 2027.

În proiectul de buget pentru 2024 și în planificarea financiară pentru perioada de până în 2027, ministerul a alocat deja 11,5 miliarde de euro suplimentare pentru căile ferate germane.

În plus, Deutsche Bahn își aduce propria contribuție de 3 miliarde de euro, finanțată printr-un împrumut pe piața de capital. „De asemenea, analizăm dacă pot fi puse la dispoziția DB AG fonduri suplimentare prin intermediul unei majorări de capital pentru a reduce întârzierile în materie de investiții”, precizează BMDV.

Ca urmare a unei decizii luate de guvernul federal în 2019, capitalul propriu al DB AG va fi majorat cu 1,125 miliarde de euro anual până în 2024 pentru a finanța infrastructura feroviară de bază și măsurile de digitalizare. În acest sens, guvernul federal va începe imediat discuțiile cu Comisia Europeană pentru a stabili dacă pot fi puse la dispoziție fonduri suplimentare prin măsuri suplimentare de capitaluri proprii. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a continua accelerarea masivă a investițiilor în anii următori, cu obiectivul întărit în decizia coaliției din martie de a pune la dispoziție până la 45 de miliarde de euro în plus până în 2027”, precizează ministerul.

Potrivit ministrului federal Volker Wissing, prin acest angajament financiar, „mutăm transportul feroviar acolo unde îi este locul: în centrul unei mobilități moderne, durabile și bune”. O rețea feroviară eficientă, fiabilă, modernă și digitalizată este o condiție prealabilă pentru ca transportul de mărfuri să fie fiabil și punctual, iar oamenii să se bucure de călătoria cu trenul”.

Ministerul plănuiește ca în septembrie să invite industria feroviară și industria construcțiilor pentru a discuta despre modul în care aceste fonduri pot fi utilizate în cel mai eficient mod pentru a obține rapid îmbunătățiri notabile pentru pasagerii și clienții transportului de marfă.

Deutsche Bahn lucrează în prezent la modernizarea și renovarea rețelei principale. Din cei peste 38 000 km de căi ferate germane, aproape 34 000 km sunt gestionați de DB, inclusiv coridoarele principale, care „au fost neglijate timp de decenii”. Din cauza multor șantiere deschise, coridoarele nu pot fi utilizate pe deplin.

În plus, în cadrul Deutschlandtakt, orarul integrat de intervale regulate al țării, Germania intenționează să construiască 1.000 km de linii de cale ferată noi pentru a satisface cererea de trafic și punctualitate.

În octombrie 2022, BMDV a anunțat că, pentru a pune în aplicare Deutschlandtakt, sunt planificate noi măsuri care urmează să fie implementate cu o investiție estimată la 26 de miliarde de euro pentru nord-vestul țării. Acestea includ, printre altele, axele Münster – Lünen, Hanovra – Hamburg/Bremen, Hanovra – Bielefeld, Hamburg – Lübeck – Puttgarden, Brunsbüttel – Wilster, precum și hub-urile Köln, Hamburg și Hanovra.

Potrivit raportului DB pentru prima jumătate a anului 2023, publicat în luna iulie, proiectele de construcție și modernizare ale DB sunt „la niveluri record în întreaga Germanie”, ceea ce a dus la scăderea punctualității. În transportul feroviar pe distanțe lungi, punctualitatea a scăzut la 68,7% în prima jumătate a anului 2023, față de 69,6% în prima jumătate a anului 2022. „Deși cerem mult de la toate părțile interesate în acest moment, infrastructura este cheia pentru îmbunătățiri durabile pentru clienții noștri”, a declarat Richard Lutz, directorul general al Deutsche Bahn.

DB a cheltuit fonduri considerabile la început în infrastructură în prima jumătate a anului 2023, inclusiv mult mai mult pentru întreținere. Compania și-a majorat cheltuielile nete de capital din fonduri proprii cu 13,1%, ajungând la 3,1 miliarde de euro în primele șase luni din 2023, „cea mai mare sumă investită vreodată în prima jumătate a unui an”. Cheltuielile brute de capital ale DB și ale guvernului german au crescut cu 16,7%, până la 6,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă, de asemenea, un record. Mai mult de 90% din toate finanțările au continuat să meargă către operațiunile feroviare din Germania, inclusiv pentru șine, stații și trenuri noi.

Ultimele Articole