marți, iunie 6, 2023
spot_img

Georgiana Ștefan, DB Cargo Romania: Universitățile și liceele CF, ”antidotul” DB Cargo la îmbătrânirea forței de muncă

Studenții de la universitățile de profil și elevii de la liceele de căi ferate reprezintă ”antidotul” cu care DB Cargo Romania reușește să prevină îmbătrânirea forței de muncă din sectorul feroviar. Reprezentanții operatorului feroviar cu capital german care activează pe piața autohtonă au precizat pentru Carieră Feroviară în România (CFiR) și alte probleme cu care se confruntă, una dintre ele fiind școlarizarea personalului.

Georgiana-Andreea Stefan DB Cargo Romania
Georgiana Ștefan, Recruiter & Employer Branding Coordinator

”Principala provocare pentru DB Cargo Romania a fost și este îmbătrânirea forței de muncă. Activând într-o industrie puțin atractivă pentru tineri, <lupta> pentru atragerea forței de muncă este mare. O altă provocare, dintr-o altă zonă decât cea a resurselor umane, a fost creșterea prețurilor la energia electrică și la motorină, precum și constrângerile din infrastructură”, a răspuns Georgiana Ștefan, Recruiter & Employer Branding Coordinator în cadrul DB Cargo Romania, la solicitarea CFiR.

Ei au readus în discuție o doleanță mai veche exprimată de toți operatorii de transport feroviar, și anume ca și aceștia să poată organiza cursuri de calificare a personalului. Potrivit DB Cargo Romania, în acest fel, cu siguranţă, industria de transport feroviar ar avea numai de câştigat: ”Ar creşte numeric forța de muncă, răspunzând mai bine solicitărilor pieţei. Cred că se poate gândi o sinergie între CENAFER şi operatorii privaţi în ceea ce priveşte calificarea personalului”.

DB Cargo Romania colaborează permanent cu universitățile și liceele CF

Dincolo de calificarea personalului, operatorul feroviar caută să atragă în rândurile angajaților săi cât mai mulți absolvenți de instituții de învățământ de profil, deopotrivă universitare și liceale. Oficialii DB Cargo au precizat că au o colaborare permanentă cu universităţi şi licee și și-au oferit sprijinul pentru ca tinerii care-şi doresc să se specializeze în domeniul feroviar să aibă o imagine cât mai clară referitoare la ceea ce înseamnă să lucrezi la această companie.

”Am participat de câte ori am avut ocazia la evenimentele organizate de aceştia, am discutat cu studenţii, iar în cadrul practicii au fost implicaţi colegi din fiecare departament, astfel încat ei să poată înţelege cum funcţionează compania şi cât de important este fiecare departament. Am oferit, de asemenea, burse şi oportunitatea de a se angaja în cadrul companiei în momentul în care absolvă”, spune Georgiana Ștefan.

Nu numai mediul universitar este vizat, ci și cel al studiilor medii: ”Ne dorim să colaborăm cu mai multe licee CF în vederea prezentării ofertelor noastre de calificare şi angajare”, adaugă reprezentanta operatorului feroviar.

Cât despre promovarea oportunităților de angajare, Georgiana Ștefan menționează că cea mai bună promovare a fost cea făcută direct, din gură-n gură, cum se mai zice popular: ”Cred că cei mai buni ambasadori ai DB Cargo Romania sunt angajații noștri. Când am avut procese de recrutare mai complexe, recomandările lor s-au dovedit prețioase. Colegii noștri s-au implicat și au adus alături de ei oameni pe care îi cunoșteau și cărora le-au povestit ce înseamnă să lucrezi la DB Cargo. Crearea școlilor de personal și a strategiei de alocare a resurselor, pentru a ne adapta lucrărilor de infrastructură, au îmbunătățit semnificativ business-ul companiei”.

Un alt aspect, deloc de neglijat, menționat de responsabilii operatorului se referă la faptul că aceștia au dezvoltat alături de alte ţări din grupul DB un proiect prin care se oferă oportunităţi de dezvoltare a carierei în Germania.

Sfaturi pentru cei care vor să se angajeze în cadrul companiei

Oficialii DB Cargo au oferit și niște sfaturi utile celor care doresc să se angajeze în cadrul companiei: ”Fiecare proces de recrutare este destul de individualizat, însă ar fi indicat ca orice candidat să se intereseze puţin despre companie, cum funcţionează, care îi sunt valorile, astfel încât să aibă deja o idee structurată despre compania la care îşi doreşte să lucreze şi să se dezvolte în următoarea perioadă”.

Responsabilii operatorului de transport feroviar le-au arătat studenților veniți în practică, dar și celor care au luat parte la evenimente organizate în colaborare cu universităţile, cum să îşi completeze CV-ul și le-au răspuns la întrebări. De asemenea, au fost organizate sesiuni de interviuri cu studenții, pentru ca ei să poată înţelege procesul de recrutare şi să poată identifica ceea ce îşi doresc şi cum se pot plia pe cerinţele angajatorului.


DB Cargo Romania este un operator feroviar ce asigură servicii de calitate premium, de încredere pentru clienți, viabil economic, sigur pentru angajați și atent cu mediul, printr-o flotă de locomotive și vagoane impresionantă ca număr și performanță, precum și personal motivat și calificat, dispus pe întreaga rețea feroviară din România.

DB Cargo Romania este compania care te provoacă în fiecare zi să fii mai bun și mai performant. Știm că într-o poveste de succes oamenii reprezintă valoarea cea mai mare, de aceea considerăm că motivarea angajaților și investirea constantă în dezvoltarea lor reprezintă un obiectiv important în cadrul companiei – de la training-uri de dezvoltare, la cursuri de specializare.

Suntem peste 700 de colegi în Romania, iar relațiile noastre se bazează pe încredere reciprocă, o filozofie comună de conducere și pe valorile companiei: Calitate, Echipă, Respect, Comunicare.

Ultimele Articole