spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

GCMB aproba construirea Magistralei 6 de metrou

magistrala-6_harta-metrorex-magistrala-6-metrouConsiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, in data de 29 septembrie, Planul Urbanistic Zonal privind realizarea Liniei de metrou- Magistrala 6- 1 Mai-Otopeni.
Magistrala M6 va avea o lungime de 14 km cu 12 statii si, odata cu punerea ei in functiune, durata de deplasare pe traseul Gara de Nord – Aeroport Otopeni se va reduce de la 59,5 minute la 23,4 minute.
Dupa aprobarea PUZ-ului, urmatorul pas este obtinerea autorizatiei de construire. In acest sens, Primaria Municipiului Bucuresti va face toate demersurile pentru ca institutia responsabila de realizarea acestei magistrale, Ministerul Transportului, sa obtina cat mai rapid autorizatia de construire in vederea demararii lucrarilor la acest proiect.
Magistrala 6 va urmări traseul: Calea Griviţei, calea ferată din zona Pajura, Bd. Poligrafiei, Piaţa Presei Libere şi şoseaua Bucureşti Ploieşti/DN1/E60, având următoarele staţii: Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Otopeni.

„Supunem aprobării PUZ aferent noii linii de metrou Magistrala 6, secţiunea care se desfăşoară pe teritoriul administrativ al municipiului Bucureşti, pentru Ilfov mai avem câteva avize de obţinut şi apoi o să ne prezentăm şi la Consiliul Judeţean Ilfov. Linia de metrou are 14 km şi 12 staţii, dintre care nouă pe Bucureşti şi trei în judeţul Ilfov. Traseul se desfăşoară integral în subteran, pleacă din staţia existentă 1 Mai, peron comun cu Magistrala 4 care acum în funcţiune este de la Gara de Nord – 1 Mai la Parc Bazilescu. Se lucrează în prezent la încă două staţii – Laminorului şi Străuleşti”, a declarat Ionel Oprea, director tehnic la Metrorex.

“Despre necesitatea realizarii cat mai urgente a acestui proiect important pentru capitala, am discutat la Bruxelles, la intalnirea pe care am avut-o cu doamna Comisar European Corina Cretu. Este unul dintre proiectele importante ale Planului De Mobilitate Urbana Durabila 2016 – 2030, fiind esential pentru zona Metropolitana Bucuresti – Ilfov”, a declarat dupa sedinta CGMB, Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului Bucuresti.

Costul intregii lucrari se ridica la 1 miliard de euro. „Magistrala 6 se va finanţa astfel: o treime din creditul japonez contractat în 2010, iar din cele două treimi rămase 75% din fonduri europene şi 25% de la bugetul de stat”, a precizat Ionel Oprea.
In conditiile in care vor fi obtinute toate aprobarile, inclusiv finantarea, lucrarile ar putea incepe in 2017 urmand ca in 2021 linia catre Aeroportul Otopeni sa fie data in folosinta.

Detalii privind PUZ-ul pentru Magistrala 6 de metrou pot fi consultate accesand
http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/db/04_20160929.pdf

Ultimele Articole