miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

FOTO. Gazonul de pe liniile de tramvai provoacă deraieri. Piedone, somat să-l scoată

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, este somat de conducerea Societății de Transport București să scoată gazonul de pe liniile de tramvai, gazon care a afectat calea de rulare și a provocat inclusiv deraieri. Ultima s-a produs ieri.

Consiliul General al Municipiului București a împuternicit Consiliul Local al Sectorului 5 (HCGMB nr. 540 din 31.10.2017) să se asocieze cu Societatea de Transport București STB SA în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local pentru sporirea suprafetețor verzi prin înierbarea intervalului dintre liniile de tramvai și întreținerea permanentă a acestora. La vremea respectivă, primar al Sectorului 5 era pesedistul Daniel Florea.

Astfel a luat naștere proiectul ”Amenajarea linillor de tramvai prin înierbarea și instalarea de sisteme de irigații”, realizat în baza protocolului dintre Primăria Sectorului 5 și STB, protocol în care au fost stipulate clauze cu privire la intervențiile la calea de rulare a tramvaielor pe care STB trebuie să le facă. Concret, primăria de sector trebuia să dezafecteze și să refacă gazonul în vederea efectuării intervențiilor programate și anunțate. Însă Primăria Sectorului 5 a acționat exact pe dos, și anume a pus straturi succesive de rulouri de gazon, unul peste altul, depășind coama șinei.

În primii ani de la montarea gazonului și a sistemelor de irigații, STB SA a făcut doar revizii tehnice ce nu au presupus dezafectarea gazonului, acest lucru având drept consecințe apariția unor zone unde se acumulează apă, lucru ce arată că fundația a început să colmateze, fiind astfel afectată stabilitatea căii de rulare în plan transversal și longitudinal. Pe parcursul exploatării, au început să apară deficiențe pe care STB S.A. a intenționat să le remedieze prin intervenții, în acest scop solicitând de-a lungul timpului Primăriei Sectorului 5, prin nenumărate adrese, dezafectarea gazonului, a pământului și a sistemului de irigații de pe calea de rulare a tramvaielor, punctual, în zonele cu probleme, în vederea readucerii în parametri a acesteia.

”Primăria Sectorului 5 nu a dat niciodată curs acestor solicitări, astfel STB S.A. nu a putut realiza reparațiile necesare la calea de rulare a tramvaielor. Neefectuarea reparațiiior curente la calea de rulare a determinat accentuarea deficiențelor apărute, conducând până la producerea câtorva evenimente de circulaţie (inclusiv trei deraieri) şi la apariţia unor deficiențe din ce în ce mai grave care pun în real pericol circulaţia în condiţii de siguranță a materialului rulant”, se arată într-o adresă trimisă de STB Primăriei Sectorului 5. Ultima deraiere a avut loc joi, a unui tramvai Bucur LF.

STB către Piedone: scoateți urgent gazonul de pe liniile de tramvai!

În plus, se arată în documentul menționat, protocolul de colaborare dintre Primăria Sectorului 5 și STB S.A. și-a încheiat varabilitatea încă din anul 2018.

Pe cale de consecință, STB SA solicită Primăriei conduse de Piedone să dispună urgent dezafectarea gazonului, a pământului şi a sistemului de irigații de pe arterele Şoseaua Alexandriei, Calea Rahovei, Calea Ferentari, Calea 13 Septembrie și Șoseaua Progresului şi aducerea la starea inițială a amprizei de rulare în vederea efectuării tuturor lucrărilor de întreținere necesare pentru asigurarea condițiilor optime de circulație pentru toate tipurile de tramvaie.

Ultimele Articole