Publicația Carieră Feroviară în România (CFiR) continuă luni seria interviurilor realizate cu oficiali ai operatorilor de transport feroviari, destinate găsirii unor soluții la numeroase probleme din domeniu legate de resursele umane. Răzvan Garoseanu, director de dezvoltare al Vest Trans Rail a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor adresate.
Deficitul de personal al companiei este întâlnit în special în cazul funcţiilor de execuţie ce țin direct de activitatea societăţii, spune directorul de dezvoltare al operatorului prahovean. „La fel ca ceilalţi operatori feroviari de marfă ne dorim să angajăm personal calificat. Acesta este susţinut îndeaproape de personalul administrativ, ce asigură întreg suportul tehnic şi de multe ori şi moral pentru ca lucrurile să meargă “ca pe şină”. Ne dorim să creştem această bază pentru a putea continua o creştere sustenabilă în următorii ani”, afirmă el.
Recrutarea prin social-media
Vest Trans Rail se bucură de susţinere pe social media cel puţin judecând după numărul de urmăritori ai paginii de Facebook a operatorului. „Acolo vom avea mereu prima încercare de recrutare. Acolo suntem înconjuraţi de oameni la fel de pasionaţi ca noi de domeniul feroviar, ce urmăresc cu interes postările noastre şi interacţionează cu acestea. Având în vedere calificările specifice ale posturilor personalului de drum nu credem că mass-media pentru moment este o soluţie pentru recrutare, în schimb website-urile de specialitate cum ar fi cfir.ro / clubferoviar.ro pot fi o alternativă la media tradiţională”, spune el.
Limitele recrutării sunt cauzate de dezechilibrele pieței muncii. „Limita selecţiei sau mai bine spus ineficiența acesteia, fie ea prin social media, website-uri de specialitate sau firme de recrutare, vine de la diferenţa între cerere şi oferta pe piaţa muncii în cadrul industriei de transport feroviar ce duce la o migraţie continuă a personalului de drum, respectiv la o rată de retenţie mică pentru personalul angajat astfel”.
Operatorul se declară mulțumit de colaborarea cu CENAFER. „Facem frecvent solicitări de organizare a cursurilor de calificare pentru personalul de drum – mecanici, mecanici ajutor, şef de tren, etc. Răspunsul celor de la CENAFER a fost mereu pozitiv şi încurajator. Lipsă acută de personal feroviar calificat este cunoscută la nivel naţional în toate structurile implicate în activitatea de transport feroviar şi toate îşi doresc ameliorarea acesteia.”
Companiilor ar trebui să li se lase o libertate mai mare la organizarea cursurilor. „Pregătirea personalului ar trebui să fie 100% datoria companiilor – respectiv operatorilor feroviari, cu condiţia ca aceasta să fie reglementată şi supravegheată de autorităţile competente. Transportul feroviar trebuie desfăşurat în condiţii de maximă siguranţă”, spune directorul Vest Trans Rail.
Metrorex și CFR Călători, racolări de personal
Vest Trans Rail a calificat 60 de persoane în 2020 pentru posturi specifice. „Din păcate doar aprox 25% din aceştia rămân să îşi desfăşoare activitatea în cadrul firmei căutând ulterior angajarea în companii care nu efectuează şcolarizări dar care pot oferi avantaje salariale cum sunt Metrorex şi CFR Călători. Cu toate acestea suntem deschişi să continuăm calificările personalului pe măsură ce ne dezvoltăm ca şi companie. Sunt costuri ce ţin de specializarea personalului, pe care ni le asumăm regulat”, mai spune Garoseanu.
Potențial important al României
Lipsa de echilibru în piaţa muncii pe termen lung, poate duce doar la o creştere a costurilor, respectiv o accentuare ale ineficienței specifice activității de transport. „Din punct de vedere industrial, România are un potenţial uriaş fiind țară-port şi putând facilita o legătură rapidă între Europa de Sud-Est şi Centru. Avem obstacole mari de depăşit pentru a ne putea atinge potenţialul acesta cum ar fi starea infrastructurii, viteza medie de transport, susţinerea industriei, etc. Rămâne de văzut dacă factorii de decizie din guvern şi de la ministerul Transporturilor vor colabora către progres sau nu. Eficientizarea transportului în sine ar putea duce la o ameliorare a crizei de personal. Companiile şi-ar putea derula contractele în condiţii mai bune, ar putea crea eficiente în structurile lor de costuri, respectiv redirecţiona resurse către pachete salariale şi mai atractive”.
Creşterea costurilor cu forţa de muncă din cauza numărului mic de personal specializat duce la extracosturi legate de normă de muncă, avertizează el.
Compania este susținătoarea ideii de implicare a tinerilor în sectorul feroviar, chiar și în poziții de responsabilitate. „Colaborăm frecvent cu instituţiile de învăţământ pentru stagii de practică ale studenţilor pentru personalul administrativ. Suntem fani ai promovării tineretului în poziţii cu responsabilitate atunci când aceştia dovedesc că au capacităţile şi cunoştinţele necesare pentru a lua decizii”.
Însă Garoseanu este conștient că domeniul nu este unul dintre cele mai vizibile. „Vizibilitatea domeniului poate fi văzută ca un impediment, transportul feroviar de marfă nu este un domeniu arhicunoscut pentru ca de cele mai multe ori cei ce nu activează sau nu au tangenţe cu domeniul nu interacţionează cu acesta. Dar, în opinia noastră cel mai mare impediment este lipsa şcolilor profesionale care să formeze personalul de drum în stadiul incipient, să le facă cunoscut domeniul celor interesaţi. Noi ca şi companie am fi deschişi la colaborarea cu astfel de şcoli pentru stagii de practică, am putea să asigurăm locuri de practică extra pentru personalul de drum pe lângă cele din departamentele administrative”
El consideră necesară și o reformă educațională. „O reformă educaţională care să ia în calcul formarea personalului specializat” este ceea ce avem nevoie, afirmă el. „Această problemă a lipsei forţei de muncă nu se întâlneşte doar în domeniul feroviar ci mai degrabă în toate industriile tradiţionale – producţie, prelucrare, transport, etc. care şi-au pierdut din atractivitate în detrimentul altor industrii emergente atractive pentru tineri. România încă are ani buni de aşteptat până când transportul pe şină se va automatiza şi această criză a personalului specializat se va diminua prin tehnologie”, conchide Răzvan Garoseanu. (D.C.)
CFiR, singura platformă de resurse umane care se ocupă strict de domeniul feroviar și cel al transportului urban pe șină, organizează ediţia a IV-a a Târgului de Carieră Feroviară în România.
|