Garile poloneze ofera statii de incarcare pentru autoturisme electrice

14 noiembrie 2018

Conducatorii auto de masini electrice pot utiliza, incepand cu luna noiembrie, statii de incarcare puse la dispozitie in patru gari operate de catre Caile Ferate Poloneze (PKP SA). Cele patru gari din Katowice, Katowice Ligota, Częstochowa si Gliwice se afla in voievodatul Silezia. Toate au fost dotate cu dispozitive de incarcare, fiecare cu capacitatea de 22 kW.

Cateva luni acest serviciu va fi gratuit, cu toate acestea PKP SA nu a specificat exact cate luni va oferi gratuitate.

Dispozitivele sunt echipate cu sisteme de securitate ce previn deconectarea cablului sau intreruperea incarcarii de catre persoane neautorizate. Pentru facilitarea utilizarii acestora, spatiile de parcare special desemnate au fost vopsite cu culoarea verde si sunt marcate cu o pictograma speciala.

“Electromobilitatea este una dintre principalele prioritati ale guvernului polonez. Pasul si investitiile facute de catre Caile Ferate Poloneze sunt de apreciat” a punctat Andrzej Adamczyk, ministrul Infrastructurii.

PKP SA a anuntat ca va mai construi astfel de statii in alte sase gari precum Gara Centrala Varsovia, Warszawa Wschodnia, Wrocław, Opole, Gdynia si Gdańsk Wrzeszcz. In plus, oferta de servicii va fi extinsa astfel ca pe viitor PKP SA isi va pune la dispozitie garile (cele cu sisteme de incarcare a autoturismelor electrice) pentru servicii de tip e-carsharing, fie pentru parcarea propriului autoturism, fie pentru inchiriere.

“Una din principalele activitati ale PKP SA pentru sustinerea unui mediu mai ecologic a fost construirea unor sisteme inovatoare pentru gari, iar aici vorbim de panouri fotovoltaice, acoperisuri verzi sau sisteme de recuperare a apei de ploaie. Acum, prin aceste sisteme de incarcare a autoturismelor electrice, facem un pas inainte pentru un mediu mai ecologic”, a precizat Mirosław Antonowicz, membru in Consiliul de Conducere al PKP SA.

Foto:  http://www.propertydesign.pl