Gară veche pe lista de demolări a CFR. Arhitecți membri ai Fundației Pro Patrimonio România solicită Direcției de Cultură Botoșani clasarea de urgență a unei gări din nordul Moldovei, gară construită la 1871 odată cu linia Verești – Botoșani.
Fundația Pro Patrimonio România, fundație legal constituită cu activitate în domeniul protejării monumentelor istorice, solicită Inspectoratului de Cultură al municipiului Botoșani, în baza prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, declanșarea procedurii de clasare în regim de urgență pentru Gara din Leorda.
Gara Leorda este inaugurată la 1.11.1871, odată cu linia Verești – Botoșani (44 km, concesionar V. von Ofenheim/ Compania Lemberg-Czernowitz-Jassy, care construiește, în aceeași perioadă, și liniile Suceava – Roman și Pașcani – Iași). Linia avea 3 stații noi (Leorda, Bucecea, Botoșani).
Care e valoarea arhitectonică a gării
Gările acestei concesiuni fac parte dintr-o serie coerentă tipologic (cea mai veche astfel de serie din Vechiul Regat), într-o arhitectură de tip romantic, cu accente medievalizante și neo-gotice. Această opțiune este justificată de tipologia adoptată de aceeași companie pentru gările deja construite de ea în Galiția, și în special pe linia Lemberg – Cernăuți – Suceava. Stațiile intermediare (între care și Leorda) au o aparență mai austeră, în timp ce stațiile terminus sau de ramificație (Suceava Ițcani, Verești, Pașcani, Roman, Botoșani și, în special, Iași) beneficiază de compoziții arhitecturale mai rafinate. O parte dintre aceste gări au fost înlocuite în secolul XX.
Gara Leorda este identică cu gara învecinată de la Bucecea. Leorda este singurul nod feroviar din județul Botoșani, căpătând acest statut odată cu inaugurarea, la 15.12.1888, a liniei Leorda – Dorohoi.
Motive de clasare a gării
- Criteriul vechimii – valoare mare (criteriu ponderat superior de categoria tipologică a bunului, în situaţia categoriilor/programelor pentru care realizarea de bunuri în România a început pe scară largă după 1775 – cf. OMC 3195/2023)
- Criteriul valorii arhitectural-urbanistice și artistice – valoare medie (coerență stilistică, reprezentativitate pentru epocă și program, plastica fațadelor)
- Criteriul rarității – valoare mare (apartenența la o serie restrânsă și coerentă, cea mai veche și coerentă din România / Vechiul Regat)
- Criteriul valorii memorial-simbolice – valoare mică (legată de perioada modernizării infrastructurii și orașelor / prezență în memoria comunității)
Îndeplinește condițiile de clasare în grupa valorică B (cel puțin trei calificative „medie” sau peste).
Alte gări clasate
Dintre gările realizate de Compania Lemberg-Czernowitz-Jassy sunt deja clasate în LMI cele din Botoșani (BT-II-m-B-01923), Suceava-Ițcani (SV-II-m-B-05468), Iași (IS-II-m-B-03891), Podu Iloaiei (IS-II-m-B-04223), Târgu Frumos (IS-II-m-B-04262), Lețcani (IS-II-m-B-04191) și Roman (NT-II-m-B-10690).
Se mai păstrează din această serie și gările din Liteni, Lespezi, Verești, Leorda și Bucecea (deocamdată neclasate – ar trebui clasate și ele, v. mai sus).
Comunicatul este semnat de arh. Șerban Sturdza, președinte Pro Patrimonio România și de arh. Toader Popescu, specialist atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării monumentelor istorice 205 E/25.02.2022.
Gara e propusă de către CFR SA pentru demolare
După cum am informat aici, sucursala Regională de Căi Ferate Iași caută constructor care să se ocupe de demolarea gării Leorda și construcția alteia noi în locul ei.
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat recent anunțul de licitație ce are ca obiect ”Reparaţii capitale la clădire Stația CF Leorda (proiectare +execuție)”. Valoarea totală estimată a contractului este de 3.224.025 de lei, echivalentul a aproape 650.000 de euro.
Se propune demolarea vechii construcții, realizarea unei construcţii noi cu destinaţia de Gară CF Leorda, care să asigure desfășurarea activității cu respectarea cerințelor de calitate, reabilitarea și modernizarea cladirii anexă – unde se va amplasa generatorul, reabilitare parcare, amenajare peron și spații verzi. În interiorul clădirilor se vor realiza spații pentru achiziționare bilete, sală asteptare călători, grupuri sanitare (femei, bărbați, persoane cu dizabilități, mama și copilul), spații administrative (Birou Impiegat de Mișcare), spații tehnice specifice funcționării gării (Cameră TTR, Cameră SCB, Cameră baterii) și medical.