sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

GALERIE FOTO Gara Săvârșin se redeschide miercuri, după modernizare. E gata și un tronson de 5 km de cale ferată

Gara Săvârșin se redeschide miercuri, 29 aprilie, când se vor fi redate circulației liniile 3 și 4, precum și peronul dintre ele, modernizat la standarde europene, au declarat pentru Club Feroviar reprezentanții Astaldi. În urmă cu două săptămâni a fost deschisă circulația și pe o porțiune de peste 5 km din tronsonul 2a, între km 614 (Radna) și Ghioroc.

Adrian Bărbulescu

”Pe 29 aprilie se vor deschide liniile 3 și 4 din stația Săvârșin”, a declarat pentru Club Feroviar Giulio Martire, manager de proiect la Astaldi pentru modernizarea liniei de cale ferată Curtici – Simeria.

Stația Săvârșin este amplasată între km 542+670 și km 540+302, iar viteza maximă proiectată (după modernizare) de circulație a trenurilor este de 160 km/oră. Stația va avea patru linii (liniile 2 şi 3 – linii directe şi liniile 1, 4 – linii abătute). În capătul stației s-a prevăzut o linie de garare cu lungimea utilă de 50 m.

În celălat capăt, din linia 1 se face racordarea a două linii la o nouă clădire de mentenanță, precum şi o linie către o rampă de încărcare-descărcare. În stație au fost construite trei europeroane, unul cu lungimea de 300 m și celelalte de 400 m.

Gara Săvârșin se redeschide. Au fost montate opt macazuri

În ambele capete ale stației s-au prevăzut câte două diagonale inverse, cu schimbătoare simple de cale (macazuri). Ramificarea liniilor din stație s-a realizat cu patru schimbătoare simple. Alte trei macazuri au fost folosite pentru ramificarea liniilor de mentenanță și a liniei ce servește rampa. În fine, linia de garare se leagă în linia 1 printr-un alt macaz.

Pe cuprinsul stației exista o trecere la nivel, la intersecția cu DJ 707A. Aceasta se va desființa și se va înlocui cu un pasaj superior la km 541+193.

Cu ocazia redeschiderii de miercuri, se vor finaliza si deschide la trafic liniile 3 și 4, pe o lungime totală de 3 km, inclusiv peronul liniilor 3 și 4 și copertina aferenta. Traficul rutier se va desfășura provizoriu pe treceri la nivel din ambele capete ale stației.

S-a finalizat modernizarea firului I între Radna și Ghioroc

Pe 1 aprilie, a fost deschis circulației un tronson cu lungimea de 4,7 km (între km 611+200 și 605+300), până la linia 2 reabilitata din stația Ghioroc.

Inclusiv firul II este finalizat în proporție de 70%, urmând ca redeschiderea circulației pe acesta să se facă până la sfârșitul anului în curs. Lucrările de reabilitare au inclus lucrări de terasamente, poduri, suprastructură, linia de contact și semnalizare.

Linia s-a îndepărtat de traseul inițial

Lungimea traseului pe intervalul dintre Ghioroc şi km 614 este de 5,29 km, iar viteza maximă proiectată va fi de 160 km/oră. Existenţa pasajului superior de la km 605+612 şi a apropierii de localitatea Ghioroc au condiţionat amplasarea staţiei şi varianta de traseu. Având în vedere acest lucru, pe acest interval a fost proiectată o variantă de traseu cu o lungime de 4.193 m. Varianta părăsește traseul existent pe partea dreaptă, imediat după pasajul superior din Ghioroc, depărtându-se faţă de existent la distanța maximă de 750 m. Traseul apoi revine pe cel existent printr-o curbă de sens contrar cu lungimea de 1.406 m. Pe acest interval, distanţa dintre cele două fire proiectate este de 4,20 m.

La această lucrare executată de consorțiul Astaldi-FCC-Salcef-Thales, Siemens a fost subcontractor declarat. Lucrările de instalații și electrificare au fost realizate de SPIACT Craiova și de Wiebe, iar suprastructura de Salcef.

Ultimele Articole