sâmbătă, noiembrie 30, 2024
spot_img

UNESCO și Italia vor să restaureze și să reabiliteze gara Mar Mikhaël din Beirut

În cadrul inițiativei sale LiBeirut, UNESCO a semnat cu autoritățile italiene un acord pentru finanțarea lucrărilor de restaurare și reabilitare ce vor fi făcute la gara Mar Mikhaël din Beirut.

Proiectul va presupune un efort financiar de două milioane de euro. Această gară care datează din 1894, abandonată în perioada războiului civil, a fost serios afectată de exploziile din Portul Beirut din 4 august 2020.

Anunțul a fost făcut chiar la fața locului, cu prilejul unei ceremonii de semnare organizate de UNESCO, Ambasada Italiei și Agenția italiană pentru cooperare și dezvoltare (AICS), a șefului Autorității pentru căi ferate și transport public Ziad Nasr și a coordonatorului Programului național al UN-Habitat în Liban, Taina Christiansen. Proiectul se înscrie în cadrul unei intervenții globale finanțate de Italia în vederea conservării patrimoniului industrial al acestei foste gări, în scopul de a o redeschide spațiului public. Prima componentă a intervenției financiare a Italiei va fi pusă în practică de UN-Habitat și vizează crearea unui spațiu verde public în cartierul gării, în beneficiul locuitorilor Beirutului.

Cea de-a doua componentă îi va permite UNESCO să conserve funcția inițială a clădirii, dar și a valorii sale culturale și arhitecturale, creând o platformă de conexiune socială, de experiență culturală și creativitate artistică. Obiectivul este de a favoriza interacțiunile sociale și culturale între locuitorii capitalei Libanului.

Gara Mar Mikhaël din Beirut, proiect pentru protejarea patrimoniului cultural

”După restaurarea muzeului Sursock, reabilitarea gării feroviare Mar Mikhaël este o nouă etapă spre vindecarea țesăturii socio-economice a Beirutului, afectată de exploziile din Portul Beirut. Protejarea și promovarea patrimoniului cultural pot fi un motor al dezvoltării durabile, întărind identitatea unei națiuni”, a declarat ambasadoarea Italiei la Beirut, Nicoletta Bombardiere.

”Cu inițiativa LiBeirut, UNESCO plasează patrimoniul în mijlocul eforturilor internaționale în domeniul salvgardării patrimoniului cultural. Ca spațiu deschis publicului, proiectul va favoriza participarea socială și culturală a tuturor, cu o atenție specială pentru cei mai vulnerabili în această perioadă de grave dificultăți socio-economice în țară”, a spus la rândul ei directorul Biroului regional multisectorial al UNESCO la Beirut, Costanza Farina.

IN THE SPOTLIGHT

ANALIZĂ Ce au promis PSD, PNL și USR pentru calea ferată în 2020 și ce s-a făcut

Programul de guvernare PSD, aidoma celor ale PNL și USR, promiteau înaintea alegerilor generale din 2020 lapte și miere pentru transportul feroviar. Între timp,...

Ultimele Articole