spot_img
marți, mai 17, 2022
spot_img

EXCLUSIV Când va fi gata gara lui Ion Țiriac de la Otopeni și când vor opri primele trenuri

Lucrările la gara lui Ion Țiriac de la Otopeni, situată în apropierea patinoarului Telekom Arena deținut de fostul tenisman, sunt pe ultima sută de metri. Săptămâna viitoare este programată recepția, iar apoi operatorii feroviari care circulă pe linia Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă vor putea solicita efectuarea de opriri în noua stație.

Adrian Bărbulescu

gara lui Ion Țiriac

Pentru realizarea Punctului de Oprire (PO) Patinoar s-au făcut lucrări de evazare la pilele 18, 19 și 20 ale pasajului suprateran pe  care se află calea ferată, pentru a sprijini, pe deschiderile formate de acestea, o grindă suplimentară, necesară pentru susținerea peronului.

Două lifturi de acces la gara lui Ion Țiriac

Peronul respectiv, care este situat pe viaduct, are dimensiunile în plan de 80 m lungime și 3,25 m lățime și este finisat cu un sistem de pardoseală din amorsa epoxidică, mortar din rășină epoxidică și nisip cuarțos, au precizat, la solicitarea Club Feroviar, oficialii Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.

Structura de rezistență a peronului a fost realizată din elemente metalice dispuse spațial (profile laminate), fixate de dala din beton a viaductului prin intermediul ancorelor mecanice. De asemenea, a fost amenajată o copertină cu structură metalică și învelitoare din policarbonat compact. Accesul la peron este asigurat prin intermediul a două lifturi, situate în interiorul unor tuburi și a unei scări de acces, iar la fiecare capăt al peronului este prevăzută câte o scară de evacuare cu structura din beton armat monolit.

Se lucrează la sistemul de informare a călătorilor

Pentru accesul și deplasarea persoanelor cu deficiențe au fost prevăzute benzi antiderapante, benzi de ghidaj tactil și benzi de avertizare tactilă. Punctul de Oprire are sistem de supraveghere video și sistem de informare și avertizare a călătorilor.

Montarea difuzoarelor și a panoului de informare a publicului este în curs de finalizare, a precizat sursa citată.

Recepția lucrărilor va avea loc săptămâna viitoare

Recepția la terminarea lucrărilor este programată să aibă loc în perioada 13-16 aprilie 2021 (marți-vineri, săptămâna viitoare).

”După efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, CFR SA, în calitate de administrator al infrastructurii feroviare, va comunica operatorilor de transport feroviar de călători, că PO Patinoar este funcțional, iar ulterior, aceștia vor furniza informațiile cu privire la trenurile care vor opri în acest PO”, se mai arată în răspunsul la solicitarea formulată de Club Feroviar.

Neinclusă în proiectul inițial al noii linii ferate Gara de Nord-Aroport Henri Coandă, construcția PO Patinoar a început ca o condiție pusă de miliardarul Ion Țiriac, proprietarul patinoarului Telekom Arena, pentru a renunța la contestarea în instanță a proiectului conexiunii feroviare. Ea este situată pe viaduct, la 6,5 metri înălțime, la distanțe egale între arena sportivă și DN1. Astfel, noua stație va putea prelua atât fluxul de sportivi, cât și pe cel de locuitori ai orașului Otopeni care vor dori să ajungă rapid și în siguranță în București.Calea ferată de Aeroport, construită de Arcada Company

Mersul trenurilor de Aeroport se închide linia de Aeroport casele de bilete la CFR SA recepția liniei de OtopeniLegătura Aeroportului Internațional Henri Coandă cu Gara de Nord din Capitală este funcțională încă din dimineața zilei de 13 decembrie 2020, când aici au ajuns primele trenuri.

Ea face parte din proiectul Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă București – FAZA I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroportul Internațional Henri Coandă București. Acesta a prevăzut construirea unei căi ferate simple pe o lungime de 2,95 km, cu trei podețe, un viaduct de 1,52 km lungime (37 de pile și o culee) care supratraversează DN1 şi o stație de cale ferată, cu linie dublă, la Terminalul T1. Valoarea contractului, executat de o asociere de firme condusă de Arcada Company SA Galați, a fost de 398,1 milioane de lei.

CFiR, singura platformă de resurse umane care se ocupă strict de domeniul feroviar și cel al transportului urban pe șină, organizează ediţia a IV-a a Târgului de Carieră Feroviară în România, în perioada 20-21 aprilie, online.

Angajatori
Colaboratori Parteneri Media
facultatea de transporturi UPB logo CFDP

MAI MULTE DETALII

Licitația pentru salubrizare la gara lui Ion Țiriac a fost anulată

La începutul lunii ianuarie a acestui an, Regionala București a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a lansat o licitație pentru salubrizare la stația Aeroport Henri Coandă, PO Aeroport și PO Patinoar. Valoarea totală estimată a contractului, care se dorea a fi încheiat pentru o perioadă de un an, este de 355.918,8 lei, echivalentul a aproape 73.000 de euro.

Pe 5 aprilie însă, licitația a fost anulată. ”Au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme. Procedura se anulează în baza art. 225 , alin.1, lit a din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, întrucât nu a fost depusă nici o ofertă admisibilă”, se arată în anunțul din Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).

Ultimele Articole