spot_img
luni, iulie 4, 2022
spot_img

VIDEO Dan Negru, revoltat în gara Eforie Nord. Ce nu știe vedeta TV despre modernizarea peroanelor

Realizatorul TV Dan Negru a revenit cu o postare critică la adresa sistemului feroviar românesc, făcând un live din gara Eforie Nord de pe secția de cale ferată 813 Constanța-Mangalia. Ceea ce nu știe însă vedeta este că în prezent se află în desfășurare o licitație care are ca obiect inclusiv modernizarea peroanelor din stațiile de pe această secție de circulație.

Adrian Bărbulescu

gara Eforie Nord

”Asta-i gara din Eforie. La 40 de grade, pe cod de caniculă, zeci de oameni așteaptă trenul bătuți în cap de soare. Băi CFR-ule, băi statule, cât costă să le faci ăstora mulți un acoperiș pe peron, o copertină care să-i protejeze de soare? Indiferența noastră le face posibile pe astea”, a scris Dan Negru pe pagina sa de Facebook.

Postarea a fost însoțită de un link către YouTube, în care realizatorul TV își exprima revolta chiar de la fața locului, de pe peronul stației feroviare, înțesat de călători.

Gara Eforie Nord va fi modernizată prin PNRR

În viitorul apropiat, gara din Eforie Nord va fi modernizată, alături de toate celelalte stații de pe linia 813.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat la începutul lunii mai a acestui an licitația pentru studiul de fezabilitate privind electrificarea căii ferate Constanța-Mangalia.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Servicii de elaborare Studiu de Fezabilitate pentru Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța – Mangalia”.

Valoarea estimată a contractului este de 12.023.503,80 lei, fără TVA, la care se adaugă TVA în valoare de 2.284.465,72 lei, rezultând o valoare totală estimată de 14.307.969,52 lei, inclusiv TVA. Durata contractului este de nouă luni.

Printre lucrările care vor fi incluse în proiect se află și reabilitarea peroanelor și a gărilor, pentru aducerea lor la standarde europene. Astfel, în caietul de sarcini sunt menționate inclusiv următoarele: ”Modernizarea/consolidarea/repararea clădirilor situate pe tronsonul de cale ferată Constanța-Mangalia, precum și a spațiilor destinate serviciilor pentru călători și a zonei comerciale și asigurarea facilităților pentru persoanele cu mobilitate redusă, handicap vizual, auditiv, avându-se în vedere corelarea cu alte proiecte de investiţii aflate în pregătire/derulare/implementare în domeniul infrastructurii rutiere/feroviare (ex: Modernizarea/ reabilitarea a 47 de stații de cale ferată din România – faza studiu de fezabilitate – SRCF Constanța); • Ridicarea nivelului peroanelor în conformitate cu standardele europene în vigoare și reabilitarea copertinelor”.

Cinci oferte depuse la licitația lansată de CFR SA

Până la termenul limită, potrivit declarațiilor de participare publicate în SEAP, au fost depuse cinci oferte la această licitație, astfel:

  1. TPF Inginerie SRL
  2. Consis Proiect
  3. Asocierea Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial (leader) – Metroul
  4. Asocierea Baicons Impex (leader) – ISPCF
  5. Asocierea Yuksel Proje a.s. (leader) – Tec-Cuatro.

În sistemul electronic de achiziții publice, licitația apare ca fiind ”în desfășurare”. Evaluarea tehnică și financiară a ofertelor urmează să se facă de către comisia de licitație până la termenul limită 13 septembrie 2021. Modernizarea liniei ferate Constanța-Mangalia este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență trimis de autoritățile române la Bruxelles.

Dan Negru, un critic al CFR

Fix în urmă cu o săptămână, același Dan Negru punea pe Facebook o altă postare critică la adresa sistemului feroviar românesc, după ce mersese cu trenul pe ruta București-Timișoara.

”În 1939 între București și Timișoara trenul făcea 9 ore. În 2021 face 10 ore. Băi, închideți țara!”, a scris vedeta de televiziune pe pagina sa de Facebook. El a postat atunci și două fotografii – una din Gara de Nord din București și una de la destinație, în care se văd orele de plecare, respectiv de sosire a garniturii în care s-a aflat.

Ultimele Articole